ASUS Eee Box: PC-ul cu carcasă de DVD

ASUS Eee Box: PC-ul cu carcasă de DVD

Visul oricărui posesor de PC este ca, peste noapte, cutia mare şi zgomotoasă să se transforme într-o cutie de chibrituri tăcută, iar firele pe care nu ştii pe unde să le mai ascunzi să dispară şi totul să se deruleze pe calea undelor. Desigur, cutiuţa magică să fie capabilă de aceleaşi performanţe precum monstrul de sub birou. Poate peste un deceniu, două, reveria va deveni o realitate. Deocamdată, trebuie să ne mulţumim cu un laptop sau netbook, ar spune majoritatea.

Cei care sunt însă la curent cu ultimele inovaţii ştiu că Asus (dar şi alţi producători) au început deja să lucreze spre a ne îndeplini visul. Revoluţionara tastatură Asus Eee Keyboard ce încorporează în ea un sistem PC este deocamdată un prototip, însă iată un exemplu concret de calculator performant miniaturizat pe care cel mai probabil la vară îl vei putea achiziţiona: Asus Eee Box B208. Carcasa finisată cu stil, puţin mai mare decât cea a unui DVD, adăposteşte componentele potrivite pentru o experienţă multimedia excelentă.

Asus Eee Box

Gândeşte-te la Eee Box ca la un netbook fără monitor şi acumulator, gândit special pentru sufrageria ta. Singurele fire de care ai nevoie pentru a utiliza această jucărie sunt cablul de alimentare şi cel HDMI (sau HDMI-DVI), necesar conectării la monitor sau LCD TV. În rest, pachetul conţine periferice wireless, iar sistemul este înzestrat cu Wi-Fi şi Bluetooth.

Pentru că tot am amintit de periferice, menţionez că tastatura este superbă. Poate că imaginile nu o evidenţiază la superlativ, dar imediat cum o vezi “pe viu” realizezi cât de grozav arată şi, după ce începi să o foloseşti, cât de confortabilă este. Mouse-ul se asortează şi el ţinutei generale propuse de Asus (alb lucios), dar nu se remarcă în mod deosebit la specificaţii: senzor optic, comunicare wireless. Acum să revenim la cutiuţa inteligentă şi să vedem ce anume ascunde.

Tastatura Asus Eee Box

Specificaţii Asus Eee Box B208

CPU: Intel Atom 330 Dual Core, 1.6 GHz;
RAM: 2 GB DDR2;
Video: Ati Radeon HD4530;
HDD: 250 GB, SATA;
Conectivitate: LAN, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth;
Audio: Realtek ALC662, Azalia Codec;
Interfeţe: 4 x USB 2.0, HDMI, Audio in/out, microfon;
Altele: cititor de carduri MMC/SD/MS;
Sistem de operare: Windows Vista Home Basic;
Dimensiuni: 222 x 178 x 26,9 mm;
Greutate: 1 Kg;
Accesorii: Tastatură şi mouse wireless, receiver pe USB pentru periferice, telecomandă, antenă recepţie unde radio, stand, alimentator, cabluri (HDMI, DVI-HDMI).

Asus Eee Box

Media Center excelent

Dimensiunile mici fac ca Eee Box să poate fi amplasat cu uşurinţă în orice încăpere. În plus, poate fi comandat uşor de la distanţă cu ajutorul telecomenzii, în cadrul aplicaţiilor de tip Media Center livrate de Asus.

Un alt avantaj al acestui sistem faţă de un desktop obişnuit este silenţiozitatea. Cei aproximativ 26 de db sunt auziţi doar dacă îţi lipeşti urechea de carcasă. Apoi, în raport cu un netbook sau cu un laptop entry-level, acest calculator oferă o performanţă sporită, mulţumită plăcii video ATI Radeon HD 4530, net superioară soluţiilor integrate de la Intel. Astfel, Eee Box nu se limitează doar la Internet, aplicaţii Office şi multimedia de bază, el face faţă inclusiv filmelor High Definition sau jocurilor pretenţioase. Ce-i drept, titlurile recente pot fi rulate decent doar la detalii minime şi la o rezoluţie de maximum 1280 x 1024 pixeli.

Windows Vista (OS-ul oferit în configuraţie) este totuşi un sistem de operare pretenţios şi deloc eficient în ceea ce priveşte consumul de resurse. Filmele HD rulează la limită, iar HDD-ul are ceva de lucru în permanenţă. Pe XP sau chiar Windows 7 (actualmente RC1), diferenţele pozitive sunt sesizabile.

Asus Eee Box pe TV

Iată şi câteva rezultate obţinute de Eee Box în configuraţia oferită de producător:

Grad de ocupare CPU la redare film HD: 35%
HDD index citire (Sandra 2009): 62.8 MB/s
Arhivare folder i386 (6000 fişiere, 572 MB): 11 minute şi 54 de secunde

Asus Eee Box

În orice caz, Eee Box nu trebuie privit drept un sistem de la care să aşteptăm rezultate impresionante. El îşi face treaba fără să deranjeze cu prezenţa sa şi consumă foarte puţină energie: cam 20 de Waţi în modul “idle” şi până la 65 de Waţi când este forjat. După spusele celor de la Asus, este cel mai mic şi mai econom PC la ora actuală. Nu băgăm mâna în foc pentru afirmaţia lor, dar în cel mai rău caz putem spune că se numără printre cele mai “mici şi ecologice”.

La final, rămâne de discutat costul. Deocamdată nu ştim cât va fi. În afară, preţul de lansare se situează la aproximativ 500 de dolari. Eee Box va deveni disponibil pe piaţa globală din vara acestui an. Din ce am discutat cu lumea, o parte găseşte acest sistem drept Media Center-ul ideal, o alta nu îi vede rostul mai ales dacă preţul este comparabil cu cel al unui laptop. Părerea mea sinceră este că mini-sistemul Asus are un rost bine definit, acela de Media Center în sufragerie sau dormitor.

Asus Eee BoxAvantajele faţă de un portabil low-budget le-am menţionat: placă video mai performantă, dimensiuni extrem de mici, procesor Dual Core, consum de putere scăzut. Nu are display, cu toate acestea eu îl văd şi ca o soluţie portabilă, ce-i drept nu una recomandată. Poate fi luat în concediu şi folosit în camere dotate cu TV. Din păcate, majoritatea camerelor de hotel sunt dotate cu televizoare antice. Doar în străinătate, la hotelurile de cinci stele se găsesc încăperi cu televizoare LCD. O concluzie bună va veni şi când vom afla preţul exact, pentru că dacă se situează cu mult peste cel al unui laptop entry-level, atunci cei care spun că Eee Box e inutil cam au dreptate.

Plusuri şi minusuri

[+] Unul dintre cele mai mici PC-uri de pe piaţă;
[+] Dotări “all-inclusive”;
[+] Performanţe multimedia bune;
[+] Extrem de silenţios;
[+] Consum redus de energie;
[+] Periferice de calitate incluse în pachet.

[-] Nu poate fi upgradat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News