Asus Essentio GC8580 – gaming cu stil, marca Asus

28.07.2012
Asus Essentio GC8580 – gaming cu stil, marca Asus

Asus Essentio GC8580 este un sistem cu CPU Intel Core i7-3770K, răcit cu apă şi supratactat din fabrică la 4.2 GHz (până la 4.6GHz disponibili la apăsarea unui simplu buton). Sistemul de operare şi aplicaţiile sunt găzduite pe o configuraţie RAID-0 cu două SSD-uri (256 GB), iar pentru deliciul amatorilor de jocuri avem o placă video GeForce GTX 680.

Asus Essentio GC8580

Descriere

Aşa cum se cuvine pentru un PC din seria Asus ROG (Republic of Gamers), Essentio GC8580 se prezintă într-o carcasă personalizată, cu design simplu dar de efect, caracterizat prin linii drepte şi finisaje gri-mat, ce scot în evidenţă logo-ul Asus ROG şi fanta de admisie a aerului – ambele iluminate albastru.

Butonul Power este poziţionat la vedere, în colţul dreapta-sus a carcasei. În latura opusă găsim butonul Turbo, care la apăsare ridică instantaneu frecvenţa procesorului la 4.4 GHz, respectiv 4.6 GHz la a două apăsare. Activarea modului turbo este semnalizată prin schimbarea iluminării carcasei din albastru în roşu. Pe muchia superioară a carcasei găsim doi conectori USB 3.0 şi încă doi USB 2.0, alături de conectorii jack 3.5 mm pentru căşti şi microfon.

Asus Essentio GC8580 - tastatura mecanică

Capacul frontal este activat printr-o apăsare în partea inferioară, glisând apoi în josul carcasei pe baza unui mecanism cu balama. Dedesubt găsim trei slot-uri card reader, compatibile cu medii SD/MMC şi Compact Flash. Mai jos avem un drive optic compatibil Blu-ray şi bay hot-swap, în care putem instala un hard disk suplimentar fără să intervenim asupra componentelor interne din carcasa PC-ului.

Asus GX900

Configuraţia nu putea fi completă fără un set de tastatură şi mouse pe măsura pretenţiilor unui pasionat de jocuri PC. Cei de la Asus au decis să ne răsfeţe cu o tastatură mecanică din seria Republic of Gamers şi mouse-ul GX900, dotat cu senzor laser de 4000 dpi, 5 butoane şi o carcasă ergonomică cu greutate ajustabilă.

Asus Essentio GC8580 -  Windows Experiente Index

Asus Essentio GC8580 – detalii tehnice

  • Chipset: Intel Z77
  • Procesor: Intel Core i7-3770K (O.C. 3Levels: 4.2Ghz, 4.4Ghz, 4.6Ghz)
  • Memorie RAM: 16GB DDR3 1600MHz
  • Placă video: Asus GeForce GTX 680 2 GB
  • Sursa de alimentare: 700 W
  • Hard disk: 2x 1TB (SATA-III, 7200 rpm) + 2x SSD 128 GB (RAID-0)
  • Reţea: Gigabit LAN, Wireless N
  • Unitate optică: DVD/Blu-ray Writer
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit

Design interior

Sub capac, Essentio GC8580 ne întâmpină cu o construcţie îngrijită şi bine închegată. Cablurile sunt organizate astfel încât să nu incomodeze circulaţia aerului, iar placa video este fixată cu ajutorul unei tije transversală menită să asigure un plus de protecţie în timpul transportului.

Asus Essentio GC8580 - aspect interior

Circulaţia aerului este asigurată cu ajutorul a două ventilatoare de 120 mm poziţionate în partea de sus şi spatele carcasei, cel din urmă montat peste radiatorul circuitului de răcire cu apă. Principala fantă de admisie a aerului poate fi găsită în partea din faţă a carcasei, în dreptul bay-urilor pentru hard disk. Sursa de alimentare este poziţionată în partea de jos a carcasei, evitând astfel absorbţia aerului încălzit de placa video şi procesor.

Sistemul de răcire cu apă instalat pe procesorul Intel Core i7-3770K poartă logo-ul Asetek şi este compus din waterblock cu pompă de circulaţie integrată, conectat unui radiator cu ventilator de 120 mm cu turaţie variabilă (1000 – 2500 RPM).

Asus Essentio GC8580 - panoul frontal

Performanţe şi impresii

Încă de la momentul despachetării am remarcat greutatea considerabilă a acestui PC, mare parte fiind atribuită carcasei din oţel, a cărei construcţie este foarte bine închegată şi fără elemente care să vibreze cu uşurinţă. Pornirea sistemului este anunţată de lumina albastră emanată discret din fanta de admisie a aerului şi logo-ul Asus ROG.

Lansat de pe cele două SSD-uri în configuraţie RAID-0, sistemul de operare Windows 7 porneşte în aproximativ 18 secunde, iar desktop-ul este utilizabil practic imediat. Zgomotul degajat la funcţionarea în idle de către sistemul de ventilaţie este aproape insesizabil, domeniu unde rămâne în cea mai mare parte a timpului, inclusiv în jocuri.

Butonul Turbo aduce mic spor de performanţă din partea procesorului oricum foarte rapid, dar cu preţul creşterii alarmante a nivelului de zgomot în aplicaţiile solicitante, motiv pentru care utilitatea practică ă acestei funcţii este oarecum limitată.

Temperaturi şi turaţia ventilatoarelor

Temperaturile la funcţionarea în idle şi load nu pun probleme. Încărcarea procesorului timp de 30 minute folosind aplicaţia Prime95 a permis măsurarea unei temperaturi de 75°C, cu procesorul lăsat să funcţioneze la frecvenţa de 4.2 GHz. Ajustarea pragului de overclocking la 4.6 GHz împinge temperatura către 95°C – riscând activarea sistemelor de protecţie la supratemperatură incluse în procesor, cu efecte adverse asupra performanţei. În practică, testele efectuate cu aplicaţia Prime 95 reprezintă un scenariu de utilizare extrem, temperaturile atinse de procesor în jocuri, sarcini de procesare video sau arhivare de fişiere fiind cu siguranţă mai mici.

Asus Essentio GC8580 - rezultate PC Mark 7

La capitolul benchmark-uri, Essentio GC8580 punctează cu rezultate impresionante, de 5178 puncte în PCMark 7 şi 15421 puncte în mai vechiul PCMark Vantage. Cu două apăsări de buton, modul Turbo ridică şi mai mult scorul PCMark Vantage, depăşind cu puţin pragul de 16000 puncte.

Asus Essentio GC8580 - rezultate PC Mark Vantage

Punctajele obţinute cu HD Tune, folosind configuraţia RAID-0 cu două SSD-uri de 128 GB fiecare, a dat rezultate oarecum contradictorii. Pe de o parte viteza medie de 931 MB/s măsurată la testul de citire liniară a datelor reprezintă un scoraproape dublu faţă de ce poate fi obţinut cu un singur SSD. Testele Random Acces arată însă performanţe mai mici decât ce poate fi obţinut cu un singur SSD, atât în privinţa vitezelor de transfer cât şi numărul de operaţii pe secundă realizate. De vină pare să fie însăşi configuraţia RAID-0, care obţine viteze de transfer superioare la lucrul cu fişiere de dimensiuni mari cu preţul unei mici penalizări asupra vitezei de accesare a fişierelor de mici dimensiuni. În practică, este puţin probabil ca această limitare să degradeze în mod vizibil viteza de încărcare a aplicaţiilor sau sistemul de operare.

Asus Essentio GC8580 - rezultate HD Tune Pro

Performanţe în jocuri

Placa video din seria GeForce GTX 680obţine nu mai puţin de 9760 puncte în testul 3DMark 11 Performance – scor reflectat de performanţe pe măsură şi în testele cu jocuri PC. Primul pe listă este Battlefield 3, care poate fi savurat la un confortabil 55 cadre pe secundă, folosind rezoluţie Full HD şi nivelul detaliilor ajustat la valoarea ULTRA. După ce a fost actualizat în prealabil cu ultimele patch-uri, Crysis 2 este rulat în mod Direct X11 şi cu suport pentru texturi de înaltă rezoluţie obţinând o medie de peste 70 cadre pe secundă. Folosind aceiaşi rezoluţie Full HD, setări maxime de calitate şi Antialiasing 8X, DiRT 3 obţine o medie de 105 cadre pe secundă.

Deşi îşi face simţită prezenţa în jocuri, zgomotul produs de placa video Asus GeForce GTX 680 2GB – prevăzută cu un sistem de răcire bazat pe designul de referinţă Nvidia, rămâne în limite confortabile.

Asus Essentio GC8580 - uşiţa glisantă

Concluzie

Asus Essentio GC8580 este un sistem PC de top adresat pasionaţilor de jocuri şi utilizatori entuziaşti, dornici să aibă la dispoziţie un sistem cu performanţe de invidiat, bucurându-se de beneficiile unui procedeu de overclocking aplicat direct din fabrică, bine testat în prealabil şi acoperit integral de certificatul de garanţie.

Cu o configuraţie costisitoare, dar bine echilibrată, Essentio GC8580 promite să reziste cel puţin câţiva ani fără upgrade-uri semnificative.

Asus Essentio GC8580 poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată la preţul de 13000 Lei.

Părţi pozitive

Overclocking din fabrică, pentru performanţe de invidiat
Configuraţie de top, bine echilibrată
Design impunător şi construcţie solidă

Părţi negative

Sistemul de răcire devine zgomotos la folosire modului Turbo

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult