ASUS Zen AiO Pro Z240IC review

ASUS Zen AiO Pro Z240IC review
Prezentare şi construcţie

Deşi până de curând categoria de computere All-in-One nu ieşea foarte mult în evidenţă, mai multe companii s-au hotărât brusc să investească mai multe resurse în dezvoltarea de noi modele. Probabil că această decizie a fost influenţată şi de noile componente pentru PC-uri mobile, care se apropie din ce în ce mai mult de performanţa componentelor standard, putând oferi o experienţă comparabilă atât în utilizare normală, cât şi sub stres intens cu aplicaţii profesionale sau în jocuri video. ASUS a decis astfel să aducă pe piaţă un All-in-One premium numit Zen AiO Pro, care pare să satisfacă nevoile majorităţii utilizatorilor. Desigur, preţul este pe măsură şi este comparabil cu cel al concurenţei.

Prezentare şi construcţie

Înainte să vorbim despre Zen AiO Pro, trebuie să menţionăm că, da, ASUS a creat un concurent pentru seria iMac de la Apple. În termeni de design, cele două serii de produse sunt similare, însă există destule elemente care fac distincţia între ele, iar fiecare are avantajele şi dezavantajele sale. ASUS a realizat un PC All-in-One în jurul unui display 4K de 24” şi l-a integrat într-un corp monobloc de aluminiu migălos lucrat. Spatele lui Zen AiO Pro este uşor curbat, pentru a face loc tuturor componentelor, iar piciorul din aluminiu masiv oferă senzaţia de siguranţă, chiar dacă reuşeşti cumva să mişti accidental biroul pe care stă. Spre diferenţă de monitoarele obişnuite pentru PC, care se mişcă la orice şoc şi nu se opresc din mişcare foarte repede, Zenfone AiO Pro rămâne pe poziţii. Piciorul oferă şi posibilitatea de a schimba orientarea monitorului pe verticală la un unghi destul de mare pentru a fi folosit indiferent de înălţimea scaunului.

Aproape toată partea din faţă a PC-ului este acoperită cu sticlă care lasă o ramă neagră destul de mare în jurul display-ului. Sub ecran există o bandă cu model striat, care adaugă un plus la capitolul aspect, însă care nu serveşte nicio funcţie. Deasupra acestei benzi se găsesc cele două indicatoare luminoase „power” şi „hdd” care se aprind când PC-ul este pornit şi atunci când hard disk-ul şi SSD-ul sunt în funcţiune. Deasupra display-ului a fost implementată o cameră Intel RealSense, utilizată pentru autentificare biometrică prin intermediul funcţiei Hello din Windows 10. Butonul de power se regăseşte însă pe partea din spate, în dreapta, în timp ce toţi conectorii sunt amplasaţi în partea stângă.

ASUS a inclus în pachetul Zen AiO Pro şi periferice wireless, care însă nu par să completeze pachetul foarte bine. Deşi computerul este clar construit de la început ca un produs premium, accesoriile din pachet sunt mai degrabă din categoria de buget. Ambele sunt realizate dintr-un plastic gri uşor şi care nu pare să fie foarte rezistent în timp, iar conectarea se face la PC printr-un dongle USB de dimensiuni mici, nu prin Bluetooth. Astfel, singura mufă USB 2.0 va fi ocupată din start de mouse şi tastatură.

Dotări şi specificaţii

Când vine vorba despre specificaţii ASUS nu s-a dat înapoi de la integrarea celor mai puternice componente disponibile. Deşi nu este vorba despre un computer pentru gaming, cipul grafic GTX 960M este de ajuns pentru a face faţă majorităţii jocurilor video de pe piaţă, în rezoluţie Full HD şi cu detalii medii spre înalte. Procesorul Intel Core i7 pe arhitectură Intel este realizat pentru a fi folosit în laptop-uri, însă îşi face treaba cu brio chiar şi în mediul desktop.

  • Ecran – 24”, IPS, 3840 x 2160 pixeli, tactil cu 10 puncte, ecran lucios
  • Sunet – Realtek HD Audio, difuzoare stereo 4 x 2 W, 2 x 4 W Internal Woofer
  • Procesor  – Intel Core i7-6700T, quad-core, HyperThreading, 2,8 – 3,6 GHz (turbo)
  • Placa video – Intel HD Graphics 530 IGPU + NVIDIA GTX 960M
  • Memorie RAM – 32 GB DDR4-2133
  • Chipset placă de bază – Intel H170
  • SSD – Samsung MZHPV512HDGL, 512 GB
  • Hard disk – Toshiba MQ01ABD, 1 TB, 5400 rpm
  • Unitate optică – nu
  • Opţiuni conectivitate – Gigabit Ethernet (Realtek), Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac  Intel Dual Band Wireless-AC7265)
  • Conectori – 4 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.1 Type-C, Ethernet, 2x HDMI, audio in, audio out
  • Sistem de operare – Windows 10 Home
  • Accesorii incluse – tastatură şi mouse wireless
  • Alimentare – externă, 180W
  • Dimensiuni – 585 x 434 x 52 ~ 190 mm
  • Greutate – 7,3 kilograme
  • Dotări speciale – webcam 1080p, cameră Intel RealSense, card reader SD/MMC, microfon Digital Array, Bluetooth 4.0

Am avut spre testare doar varianta de top, cu cele mai puternice componente disponibile pe seria Zen AiO Pro, însă ASUS comercializează şi variante mai puţin performante (şi mai ieftine). În timp ce modelul testat nu a dat semne de oboseală în niciun scenariu de utilizare în regim office sau entertainment, rezultatele ar putea să varieze în funcţie de configuraţie. Posibilităţile de upgrade vor fi însă limitate în cazul în care doriţi să achiziţionaţi un model inferior pe care să îl îmbunătăţiţi pe parcurs. Accesul la componente se face prin scoaterea display-ului, iar multe dintre componente sunt de laptop, ceea ce înseamnă fie că nu pot fi schimbate, fie că pot fi schimbate doar cu modele portabile.

 

Părţi pozitive

Design şi finisaje excelente
Performanţă înaltă pentru un All-in-One
Camera RealSense pentru autentificare biometrică
Display-ul 4K foarte bine calibrat

Părţi negative

Periferice „ieftine”
Preţul foarte ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult