Bitmain anunţă primul ASIC Miner compatibil cu moneda Ethereum, de câteva ori mai eficient decât plăcile video pentru PC

Autor: Aurelian Mihai 04.04.2018
Bitmain anunţă primul ASIC Miner compatibil cu moneda Ethereum, de câteva ori mai eficient decât plăcile video pentru PC

Bula speculativă care a împins preţul acceleratoarelor grafice pentru PC la valori ameţitoare pare aproape de rupere, după ce principalul producător de echipamente dedicate pentru generarea de monede virtuale a anunţat lansarea unui nou dispozitiv ASIC miner compatibil cu algoritmul EtHash, folosit la generarea monedei Ethereum şi derivatele acesteia.

Cu primele livrări programate pentru luna iulie, Antminer E3 este descris ca având 180MH/s putere de procesare, atinsă la un consum de energie de aproximativ 800W. Astfel, dispozitivul cu preţ de 800 dolari ar urma să fie de câteva ori mai eficient şi mai ieftin decât PC-urile echipate cu acceleratoare grafice pentru jocuri.

Pornind de la aceste premise, logic ar fi ca minerii virtuali să renunţe treptat la echipamentele actuale în favoarea dispozitivelor ASIC miner, câştigând şi mai mulţi bani din generarea mai eficientă a monedelor virtuale. În realitate, există deja temeri că noile dispozitive ar putea deveni inutile încă dinainte de a ajunge pe piaţă, compania aflată în spatele monedei Ethereum acuzând un atac la adresa algoritmului EtHash, menit să pună activitatea de generare a monedelor virtuale în mâinile câtorva companii interesate să o extindă la scară industrială.

Cert este că spre deosebire de Bitcoin, moneda Ethereum şi derivatele sale au la bază tehnologii criptografice care pot fi ajustate oricând, existând modalităţi pentru a face mai puţin eficientă sau chiar bloca funcţionarea echipamentelor de tip ASIC miner. Anticipând această posibilitate, producătorul Bitmain avertizează cumpărătorii interesaţi de echipamentul Antminer E3 că decizia de cumpărare se face pe riscul propriu, compania urmând să refuze orice solicitări pentru renunţarea la comenzile deja plasate şi returnarea banilor. Spre deosebire de plăcile video pentru PC, dispozitivele ASIC miner nu pot fi utilizate decât la activitatea pentru care au fost proiectate, nefuncţionarea corespunzătoare putând transforma investiţia în pagubă totală.

 

Tags: