Blu-ray vs. HD DVD

25.12.2007
Blu-ray vs. HD DVD

Imagine si sunet mult mai performante decat cele de pe DVD. Este promisiunea noilor tipuri de discuri video, HD DVD si Blu-ray, incompatibile intre ele, promovate de tabere diferite, dar fiecare dintre ele avand ca promotori giganti din industria IT si a electronicelor. Batalia iscata intre acestea in urma cu un an nu s-a stins inca, desi s-au cheltuit sute de milioane de dolari pe promovare.

In 2007 nu s-a decis invingatorul, asa cum era de asteptat "Avand in vedere sumele investite si reputatiile companiilor implicate in razboiul formatelor HD DVD – Blu-ray, niciuna dintre tabere nu va ceda usor" – considera Mark Gansz, senior analist al firmei de previziuni in afaceri IBISWorld. In plus, "ambele grupuri anunta cresteri si sunt sustinute de producatori influenti".

Daca pentru 2007 analistii au facut supozitii cum ca unul sau altul dintre formate va castiga lupta, nu s-a intamplat nimic extrem de spectaculos, iar Mark Ganz spune ca "daca nu se inclina foarte curand balanta in sprijinul unuia dintre noile formate, ne putem astepta ca acest razboi sa se extinda si in urmatorul deceniu". Formatul Blu-ray, dezvoltat de Sony a fost inca de la inceput sprijinit de Panasonic si Philips – acestea fiind si cele mai puternice companii din domeniul consumer electronics.

Toti acesti producatori au in portofoliu playere si videorecordere Blu-ray, iar consola de jocuri PlayStation 3 si notebook-urile high end de la Sony dispun de-asemenea de unitati optice compatibile. Apple si Dell sunt printre cunoscutii producatori de computere care au adoptat la randul lor Blu-ray. De partea HD DVD, dezvoltat de Toshiba, ii avem pe gigantii software/hardware Microsoft, respectiv Intel. Gamerii cu console de jocuri Microsoft Xbox au optiunea de a adauga acestor echipamente playere HD DVD, iar Toshiba produce playere/videorecordere HD DVD pentru display-uri high definition, dar si laptopuri cu astfel de unitati optice

Alte companii, precum LG si Samsung, chiar daca oficial apartin uneia sau alteia dintre tabere, au ales sa produca si au lansat in acest an echipamente compatibile cu ambele formate, astfel incat cumparatorii sa nu se confrunte cu faptul ca nu pot urmari un film disponibil doar pe unul dintre cele doua tipuri de discuri. ?La jumatatea anului parea ca Blu-ray va castiga lupta, datorita vanzarilor ceva mai mari si a numarului mai mare de studiouri de filme ce sprijineau formatul. Insa fortele s-au egalat odata cu anuntul Paramount Pictures de a trece de partea HD DVD. "Competitia intre cele doua formate de inalta definitie a ajuns intr-un impas", declara in noiembrie Howard Stringer, CEO al Sony.

"Este o lupta dificila", continua acesta, referindu-se la faptul ca un player HD DVD facut de Toshiba costa mai putin de 200 de dolari, in timp ce playerele Blu-ray se vand la un pret mai mult decat dublu, dar si la faptul ca Paramount Pictures a renuntat in luna august la publicarea filmelor pe suport Blu-ray in favoarea HD DVD. Cand Paramount si Dreamworks au trecut de partea HD DVD, se pare ca sustinatorii acestui format au platit celor doua studiouri un bir de 150 de milioane USD (potrivit New York Times).

In Europa, in septembrie, Blu-ray domina piata cu 94% din vanzarile de playere de acest tip, comparativ cu numai 6% obtinute de HD-DVD, potrivit estimarilor GfK . Diferenta imensa intre procente este pusa mai ales pe seama vanzarilor consolei de jocuri PS3 (cea mai bine vanduta in Europa), de peste 1,3 milioane de unitati. In Statele Unite, HD DVD a inregistrat vanzari record in ultima perioada prin reducerea preturilor la playere HD DVD pana la 99 de dolari. In Romania, 2007 a adus primele echipamente si discuri (goale ori cu filme) de ultima generatie.

Avem in prezent pe piata playere stand-alone HD DVD si Blu-ray si notebook-uri high end dotate cu asemenea unitati optice sub marcile LG, Samsung, Acer, Toshiba, Panasonic si Sony, dar inca la preturi prohibitive pentru omul de rand. ?Din punct de vedere al capacitatii de stocare, pe discul Blu-ray incape cu circa 70% mai multa informatie. Un disc Blu-ray cu un singur strat are 25GB, iar un HD DVD, tot cu un singur strat, doar 15GB.

Total HD disc a iesit din cursa

Anul trecut, Warner Bros anunta ca va dezvolta propria varianta de disc, Total HD, pentru filme high definition, unul care sa fie redat atat de playere Blu-ray, cat si de cele HD DVD. Warner incerca in acest fel sa-si castige de partea sa retailerii si clientii debusolati, prima categorie nestiind ce sa aleaga dintre cele doua formate combatante ca sa aiba vanzari maxime. In noiembrie insa, gigantul de videoentertainment american renunta pe moment, cel putin, la Total HD pe motiv ca varianta lor nu rezolva problema retailerilor, Warner nedorind sa complice actualul razboi intre HD DVD si Blu-ray.

Cateva sfaturi pentru cei care vor sa-si cumpere televizoare HD

  1. Ganditi-va unde veti instala televizorul. Se spune ca LCD TV-urile se descurca mai bine in camerele mai bine iluminate, in timp ce plasmele, desi au un contrast mai performant (nuante de negru mai adanci), ar sta mai bine intr-un dormitor intunecat. Pentru cei ce aleg proiectoare HD: nu uitati sa faceti noapte in "sala de cinema" de-acasa.
  2. Privind programele de televiziune HD, din informatiile existente, deocamdata avem unul singur in Romania (Pro TV HD), ce transmite in zona Bucurestiului. Pentru altele (straine) trebuie sa te abonezi pentru anumite canale pe care le receptionezi prin satelit sau la un furnizor de TV HD.
  3. La capitolul 1.080p vs. 720p: maximum de calitate HD se obtine cu un model de TV cu rezolutie 1.080p (in traducere, unul cu 1.080 de linii pe orizontala). Aceasta rezolutie mai mare este furnizata de playere HD DVD sau Blu-ray, pentru ca deocamdata posturile TV HD trasmit in general imagini cu rezolutie maxima 720p (720 linii pe orizontala).
  4. Asigurati-va ca un astfel de televizor are destui conectori pentru semnal HD (HDMI) pentru toate echipamentele high-definition pe care va ganditi sa i le cuplati (Blu-ray sau HD DVD player, laptop, consola de jocuri etc.).
Urmărește Go4IT.ro pe Google News