Brazilia ia Apple în vizor: autoritățile doresc să oblige compania să ofere încărcătoare în pachet

03.12.2020
Brazilia ia Apple în vizor: autoritățile doresc să oblige compania să ofere încărcătoare în pachet

Se pare că decizia Apple de a scoate din cutia noilor modele iPhone 12 adaptorul de priză și căștile îi creează probleme în mai multe țări din lume. După ce Franța nu a acceptat livrarea fără căști, lucru care a dus la livrarea iPhone 12 într-o cutie specială, care să găzduiască și căștile cu fir, Brazilia încearcă acum să oblige compania să ofere un adaptor de priză în pachet. Refuzul ar putea duce la o amendă.

Apple spune că includerea adaptoarelor de priză și căștilor în pachetul iPhone 12 ar adăuga foarte mult la deșeurile produse de dispozitivele electronice, întrucât mulți utilizatori aruncă aceste accesorii pentru că nu le folosesc, în special pentru că au deja încărcătoare și căști. Totuși, această decizie nu este apreciată de anumite instituții de stat, iar brazilienii deja amenință Apple cu amenzi.

Autoritățile din Brazilia spun că decizia Apple este inconsistentă cu acțiunile sale

Procon-SP, agenția de protecție a consumatorilor din Sao Paolo, Brazilia, a cerut o poziție oficială din partea Apple pentru a explica lipsa adaptoarelor de priză din cutiile noilor modele iPhone 12 și chiar a modelelor mai vechi care sunt încă la vânzare. În cazul unui răspuns nefavorabil, sau în cazul în care refuză să ofere utilizatorilor adaptoare de priză, Apple ar putea primi o amendă din partea autorităților din Brazilia.

„Este inconsistent să vinzi dispozitive fără adaptor de încărcare, fără a verifica valoarea produsului și fără a prezenta un plan pentru colectarea de dispozitive vechi pentru reciclare, etc. Încărcătoarele trebuie să fie disponibile pentru clienții care el comandă. Când nu vinzi produsul cu încărcător, apelând la reducerea amprentei de carbon și protejarea mediului, compania ar trebui să prezinte un proiect de reciclare. Procon-SP cere de la Apple un plan viabil.” a declarat Fernanto Capez, director executiv Procon-SP.

O altă îngrijorare din partea Procon-SP este situația telefoanelor în garanție care nu vor folosi adaptoare originale de la Apple:

„Apple nu demonstrează în răspunsul său că utilizarea de adaptoare vechi nu poate compromite procesul de încărcare și procedurile de securitate și nici că utilizarea adaptoarelor produse de alte companii nu va fi folosit ca argument pentru refuzul reparațiilor produselor în perioada legală de garanție.”

Această situație abia a început, deci este neclar dacă Apple va fi obligat legal să includă adaptoarele de priză în cutiile telefoanelor din Brazilia. Totuși, având în vedere că Franța a reușit deja să oblige compania să ofere căști, s-ar putea să nu aibă de ales până la urmă.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult