Care e cel mai fiabil hard disk de cumpărat la finalul anului 2016 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

21.11.2016
Care e cel mai fiabil hard disk de cumpărat la finalul anului 2016 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

Backblaze, unul dintre marii jucători în domeniul serviciilor de stocare cloud, a publicat raportul pentru Q3 2016 detaliind rata de defectare cumulată a mai multor modele de hard disk-uri pentru consum, purtând semnătura unor branduri ca Seagate, Hitachi, Western Digital şi Toshiba.

Oferind consumatorilor o preţioasă oportunitate de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 67642 hard disk-uri. Dintre acestea, 3500 sunt hard disk-uri de 2TB produse de Hitachi, iar alte 3500 sunt modele de 8TB  livrate de Seagate.

Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Vizând perioada 10 aprilie – 30 septembrie 2016, statisticile publicate evidenţiază procentual rata de defectare, media fiind de 1.95% la nivel global. Semnificativ în afara trendului obişnuit, se fac remarcate modelele WD20EFRX şi WD30EFRX produse de Western Digital, cu rate medii a defectării de 8.2% şi 6.1%. Ceva mai bine poziţionat decât la începutul anului, Seagate mai atrage atenţia doar cu modelul ST4000DX000 (4.9% rată defectare), urmat de Toshiba cu modelul DT01ACA300 (4.2%). Cel mai bine plasate par să fie hard disk-urile Hitachi, nici un model folosit având menţionată o rată de defectare mai mare de 2%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult