Codul sursă al Windows XP, publicat pe internet

25.09.2020
Codul sursă al Windows XP, publicat pe internet

Deși Microsoft nu mai oferă suport tehnic pentru Windows XP încă din anul 2014, sistemul de operare este și acum folosit de mulți posesori de PC-uri extrem de vechi, care nu pot rula nimic altceva, acestea fiind sursa a aproximativ 1.26% din traficul generat pe internet.

Chiar dacă se îndreaptă spre irelevanță, Windows XP încă nu capitulează, PC-urile care îl folosesc fiind printre cele mai vulnerabile la atacuri cu malware și o resursă importantă pentru rețelele de tip botnet, lansarea de mesaje SPAM, etc.

Windows XP devine și mai riscant de folosit

În mod cert publicarea codului sursă pentru un OS actual cum este Windows 10 ar fi o adevărată catastrofă pentru Microsoft, hackeri de pretutindeni analizând codul detaliat pentru a expune orice vulnerabilități care pot fi valorificate. Însă pornind de la prezența minusculă pe care Windows XP o mai are în mediul online, pagubele cauzate nu pot fi foarte mari, cu o excepție.

Având în vedere faptul că pentru mulți ani a fost omniprezent pe PC-uri, Windows XP a ajunsă și la „cârma” unor dispozitive cu scop destul de serios, cum ar fi ATM-uri bancare, dispozitive medicale și chiar sisteme industriale. Planificate cu o durată foarte mare de exploatare, sau pur și simplu neglijate, unele dintre aceste sisteme încă se află în exploatare, cunoașterea în detaliu a vulnerabilităților deschizând noi căi de atac.

De partea sa, Microsoft a deschis încă din anul 2001 accesul la codul sursă pentru unele agenții guvernamentale și universități, breșa apărută nefiind tocmai o noutate.

Având în vedere faptul că Microsoft nu mai asigură de mult timp suport oficial pentru Windows XP, lipsa unei poziții oficiale pe tema situației apărute nu este surprinzătoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult