Coffee Lake-S, noul procesor Intel octa-core pentru platforma LGA-1151 (Z390), testat cu benchmark-ul Cinebench

Autor: Aurelian Mihai 21.06.2018
Coffee Lake-S, noul procesor Intel octa-core pentru platforma LGA-1151 (Z390), testat cu benchmark-ul Cinebench

Constrâns de competiţie, Intel pregăteşte o împrospătare a gamei de procesoare Coffee Lake, adăugând în ofertă şi modele cu 8 nuclee / 16 fire de execuţie, compatibile cu platforma mainstream LGA-1151.

Deşi nu sunt aşteptate mai devreme de începutul anului viitor, noile procesoare Coffee Lake-S există deja la stadiul de prototip şi sunt distribuite partenerilor OEM, fapt ce indică posibilitatea unei lansări timpurii, posibil, chiar din această toamnă.

Etichetat în benchmark-ul Cinebench cu o frecvenţă de numai 3.1 GHz şi denumire generică, exemplarul testat o obţinut totuşi în testul multi-core un scor de 2212 puncte, comparabil modelului Core i9-7900X, cel din urmă fiind un procesor cu 10 nuclee pentru platforma high-end LGA-2066. Prin urmare, dacă chiar este vorba de un procesor Coffee Lake-S octa-core, atunci performanţele măsurate pot fi explicate prin aplicarea procedeului de overclocking. Având în vedere faptul că şi actuala generaţie de procesoare Coffee Lake hexa-core pot atinge cu uşurinţă frecvenţa de 5GHz în condiţii de overclocking, este aşteptat ca şi noile modele octa-core să ofere rezultate similare.

Potrivit informaţiilor obţinute din rândul partenerilor OEM, Intel va lansa un nou chipset şi încuraja achiziţionarea altor plăci de bază pentru platforma LGA-1151, oferind facilităţi cum ar fi conectivitate Wi-Fi AC ca dotare standard şi capabilităţi I/O îmbunătăţite. Rămâne de văzut dacă Intel va restricţiona folosirea procesoarelor Coffee Lake-S cu noile plăci de bază, sau va permite folosirea acestora şi cu plăcile de bază actuale, în urma unei actualizări de BIOS.