Curând, am putea avea ziare bazate pe „hârtie electronică”, la fel ca în filmele SF

12.07.2021
Curând, am putea avea ziare bazate pe „hârtie electronică”, la fel ca în filmele SF
foto: Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia

Ecranele E Ink au fost doar începutul, tehnologia folosită pentru lectura cărților în format electronic atingând performanțe comparabile ecranelor LCD color.

Comparat tehnologiei LCD sau OLED, ecranele E Ink au marele avantaj de a putea afișa aceeași imagine pe termen practic nelimitat, consumând energie doar atunci când este solicitată împrospătarea conținutului afișat. Totuși, există și numeroase dezavantaje, majoritatea dispozitivelor E Ink fiind limitate la afișarea de conținut monocrom (alb-negru). Iar acolo unde există suport pentru afișare color, paleta de nuanțe disponibile este de regulă mult mai redusă decât la un ecran LCD, conferind imaginii un aspect nenatural. Iar în oricare situație, redarea conținutului în mișcare (ex. clipuri video) lasă mult de dorit, tehnologia E Ink nefiind cunoscută pentru viteza de afișare.

Totuși, în ultimul an au fost atinse performanțe notabile, cercetătorii Universității de Tehnologie Chalmers din Suedia dezvoltând un nou tip de ecran, cu nivel de acuratețe a culorilor comparabil soluțiilor de tip LCD.

Diferit prin faptul că au substrat reflectorizant pentru folosirea luminii ambiante și nu sursă de lumină LED, noul tip de ecran este subțire și flexibil ca o soluție de tip OLED. Capabil să diferențieze între 4096 nuanțe de culoare, noul tip de ecran este mult superior soluțiilor cu 16 sau 256 culori întâlnite până acum, calitatea imaginii urcând până aproape ne nivelul unei reviste tipărite, fiind ideal pentru dispozitive E Reader și accesorii de purtat.

E Ink Color
foto: Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia

Nișa produselor wearable (de purtat) începe cu ceasurile inteligente și trackere de fitness, dar poate fi extinsă la multe alte dispozitive. Până acum, principala problemă era găsirea unei modalități practice pentru a livra funcționalitatea promisă. Spre exemplu, un gadget integrat cu un articol de îmbrăcăminte putea avea doar de un afișaj rudimentar, sau deloc, livrând întreaga funcționalitate prin conexiune wireless către aplicația pentru smartphone. Însă cu noile generații de ecrane E Ink color, integrarea gadgeturilor smart cu articole de purtat ar putea deveni cu adevărat realitate.

Totuși, cercetătorii recunosc că rămân unele obstacole în calea producției de a noului tip de ecran. E Ink. Deși nu este mai gros decât o folie de plastic, acesta necesită materii prime costisitoare precum aurul și platina, însemnând că un banal dispozitiv E-Reader nu ar putea fi fabricat la un cost cu mult mai mic decât suma de 100 dolari. În aceste condiții, ideea reanimării ziarului tipărit ca și soluție complet electronică și reprogramabilă ar putea rămâne un vis demni de filmele SF, deocamdată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult