Facebook și Google se aliază pentru conectarea Americii de Nord cu Asia de Sud-Est, ocolind China

29.03.2021
Facebook și Google se aliază pentru conectarea Americii de Nord cu Asia de Sud-Est, ocolind China

O nouă magistrală de fibră optică ar putea conecta regiunea Americii de Nord cu Asia de Sud-Est, giganții Facebook și Google acceptând să contribuie la un mega-proiect ce ar putea mări considerabil viteza rețelei globale de internet.

Departe de a fi o acțiune benevolă, finanțarea unei noi magistrale de fibră optică țintește deschiderea suplimentară a piețelor asiatice la serviciile furnizate de companii localizate pe teritoriul SUA, cum sunt Facebook și Google, în special cele bazate pe conținut video.

„Botezate Echo și Bifrost, acestea vor fi primele două cabluri care parcurg o nouă rută ce traversează Marea Java, crescând capacitatea totală submarină în trans-pacific cu aproximativ 70%”, declară vicepreședintele Facebook al Network Investments Kevin Salvadori a spus Reuters. Acesta a refuzat să dezvăluie valoarea exactă a contribuției financiare, declarând doar că aceasta reprezintă „o investiție foarte materială pentru noi în Asia de Sud-Est”.

În orice caz, acestea vor fi primele cabluri de fibră optică legând direct America de Nord la unele regiunile importante ale Indoneziei, îmbunătățind conectivitatea pentru provinciile centrale și de est ale celei de-a patra țări din lume, după densitatea populației.

Facebook Google

Kevin Salvadori a confirmat că magistrala denumită Echo este construită în parteneriat cu Google Alphabet și compania de telecomunicații din Indonezia XL Axiata și ar trebui să fie finalizată până în 2023. Bifrost se realizat în parteneriat cu Telin, o filială a Telkom din Indonezia și conglomeratul din Singapore Keppel și urmează să fie finalizat până în 2024.

În timp ce 73% din populația Indoneziei, de 270 de milioane, este online, majoritatea accesează internetul prin intermediul conexiunilor de date mobile, mai puțin de 10% folosind o conexiune în bandă largă, potrivit unui sondaj din 2020 al Asociației Indoneziene a Furnizorilor de Internet. Totodată, zone vaste din țară rămân și acum fără acces la internet.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News