Gigabyte a lansat cea mai mică placă video GTX 1080 de pe piaţă

04.09.2017
Gigabyte a lansat cea mai mică placă video GTX 1080 de pe piaţă

Plăcile video high-end vin de obicei în pachete mari, cu sisteme de răcire avansate şi design impunător, însă nu toţi gamerii îşi doresc sisteme în carcase mari. Din când în când, câte un producător lansează şi variante „Mini” pentru modelele performante de plăci video, iar un astfel de model este şi noul GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G de la Gigabyte, dedicat celor care îşi doresc un sistem cât mai mic, dar care să ofere şi performanţă high-end.

În comparaţie cu un model normal de placă video GTX 1080, care în varianta de referinţă măsoară 26,7 cm în lungime, noul GTX 1080 de la Gigabyte în variantă ITX vine cu o lungime de numai 16,9 cm. Aceasta rivalizează un model similar produs de ZOTAC în urmă cu mai bine de jumătate de an şi reuşeşte să îl depăşească în termeni de miniaturizare. Versiunea Gigabyte este mai scurtă cu 40mm, lucru care va fi cu siguranţă apreciat de fanii computerelor în minatură.

Sistemul de răcire este bazat pe un singur ventilator, care probabil că va face ceva mai mult zgomot decât un sistem de răcire cu două ventilatoare folosit pe modelele mai lungi, însă şansele sunt mari ca acesta să fie în continuare mai silenţios decât variantele Founders Edition sau „Turbo” bazate pe sisteme de răcire pe turbină.

Frecvenţele pentru procesor şi memorii sunt standard pentru plăcile GTX 1080 de referinţă, cu 1.607 MHz pentru GPU şi 10.0010 MHz pentru memorii. Frecvenţa procesorului urcă până la 1.733 Mhz în Boost Mode şi există chiar şi un mod „overclocking” care urcă valorile cu doar două procente, până la 1.632/1.771 Mhz (base/boost). Consumul nu a fost comunicat, însă probabil că tot undeva în jurul a 180W va necesita, în timp ce alimentarea se face printr-un conector cu 5+2 faze (8 conectori).

Producătorul susţine că GIGABYTE GTX 1080 Mini ITX este cea mai puternică placă video la dimensiunile sale (încadrată în standardele mITX), însă nu a comunicat un preţ şi o dată la care aceasta va fi disponibilă în magazine

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult