Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic

25.10.2018
Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic
Software şi frecvenţe

Software şi frecvenţe

Chiar dacă modelul Gaming OC nu face parte din gama de produse AORUS, Gigabyte oferă software-ul AORUS Engine şi pentru configurarea acestui model. Am discutat despre calitatea acestei aplicaţii atunci când am testat AORUS GTX 1080 Ti de la Gigabyte, iar între timp nu s-a schimbat foarte multe. Este important de menţionat însă faptul că înainte de testare am aplicat cel mai nou update de BIOS pentru placă, versiunea F5, disponibil pe site-ul companiei. Acesta ar trebui să ofere un mic „boost” de performanţă faţă de BIOS-ul livrat din fabrică. Dacă optaţi pentru acest model, nu uitaţi să faceţi acest update.

Când vine vorba despre frecvenţe, RTX 2080-ul de faţă vine cu un GPU tactat la 1.815 Mhz (în boost), cu 15 MHz mai mult decât modelul Founder’s Edition şi cu 105 MHz mai mult decât un model de referinţă. Pe lângă această valoare, modul OC din AORUS Engine adaugă încă 15 MHz pentru un total de 1.830 MHz. Aceasta a fost frecvenţa pe care am considerat-o de bază pentru acest review, pe care oricine ar trebui să o folosească fără nicio problemă în utilizare normală.

Memoriile nu primesc niciun overclocking din fabrică, sau prin aplicarea profilului OC implicit. Acestea rulează la frecvenţa standard de 14.000 MHz. În comparaţie, varianta Gaming X Trio beneficia de o frecvenţă de 1.867 MHz pentru GPU şi 14.280 MHz pentru memorii cu profilul OC implicit. 

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC - Frecvenţa OC „standard”

În realitate însă, frecvenţa în jocuri a fost mult mai mare de atât. NVIDIA GPU Boost 4.0 asigură frecvenţe peste limitele obişnuite, în cazul în care temperatura procesorului o perminte. Folosind benchmark-ul Heaven de la Unigine, am constatat că frecvenţa de rulare „standard” în modul OC era de fapt pe undeva pe la 1.920 MHz, cu aproape 100 MHz peste valoarea stabilită iniţial de AORUS Engine.

 

Părţi pozitive

Mai uşor de integrat în anumite sisteme, datorită dimensiunilor reduse
Consum mai mic de energie (TDP 230W)
Preţ mai mic decât al altor implementări de RTX 2080
Posibilitate mare de overclocking

Părţi negative

Dimensiunea redusă duce la turaţie mai mare a ventilatoarelor
Rulează la temperaturi mai mari decât alte modele RTX 2080
Nu este atât de ieftină pe cât ne-am fi aşteptat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult