GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G review: cel mai accesibil RTX „high-end”

04.01.2023
GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G review: cel mai accesibil RTX „high-end”

Noul GeForce  RTX 4070 Ti de la NVIDIA a avut un drum cu peripeții către rafturile magazinelor. Anunțat inițial sub numele 4080 12 GB, acest produs a fost „deslansat” și redenumit pentru a reflecta mai bine nivelul de performanță oferit și segmentul de piață pe care îl vizează. Totuși, controversa legată de nume este destul de irelevantă acum, întrucât NVIDIA a lansat, în sfârșit cea de-a treia placă grafică RTX din seria 40, iar acesta a reușit să depășească așteptările în materie de performanță. Desigur, acest lucru a venit și în urma reorientării sale către piața de gameri care nu se joacă pe monitoare sau televizoare 4K.

Despre RTX 4070 Ti

Noul GeForce RTX 4070 Ti este un produs destul de neobișnuit în această gamă de preț și performanță pentru NVIDIA, în primul rând pentru că nu oferă o variantă Founders Edition. Deși 4080 12 GB a fost inițial anunțat cu o astfel de ediție, probabil că NVIDIA nu a dorit să suporte costurile pentru redenumirea produsului, care ar fi implicat capace noi pentru cooler-e și noi pachete fizice. Astfel, avem la dispoziție doar implementările partenerilor. Acest lucru înseamnă și că prețul anunțat inițial, de 4.499 de lei va fi, cel mai probabil, greu de atins, întrucât variantele „custom” integrează, în general, soluții de răcire mai scumpe. Totuși, nu pot să nu apreciez faptul că NVIDIA a scăzut prețul față de cel anunțat pentru RTX 4080 12 GB, care era stabilit la 5.349 lei. Practic, primim aceeași placă, cu două luni întârziere, la o reducere de 850 de lei. Cel mai probabil însă, prețul „real” al implementărilor „custom” va fi pe la RRP-ul original. (la momentul redactării acestui review, prețul pentru modelul testat nu era disponibil)

Arhitectura cipului AD104 folosit în GeForce RTX 4070 Ti.
Arhitectura cipului AD104 folosit în GeForce RTX 4070 Ti.

În afară de numele diferit de pe cutie și felul în care placa este recunoscută de driverii NVIDIA, RTX 4070 Ti pare să fie 100% aceeași placă anunțată în toamnă. Avem de a face cu un cip AD104, folosit și pe RTX 4080, dar cu un număr redus de nuclee CUDA, nuclee RT și nuclee Tensor. De asemenea, memoria are o lățime de bandă scăzută. Totuși, toate aceste nuclee sunt din generația nouă, deci aportul de performanță față de RTX 30, de exemplu, cu același număr de nuclee RT sau Tensor va fi semnificativ.

Iată lista de specificații oficiale, conform NVIDIA:

  • Graphics Processing Clusters: 5
  • Texture Processing Clusters: 30
  • Streaming Multiprocessors: 60
  • CUDA Cores: 7.680
  • Tensor Cores: 240 (4th Gen)
  • RT Cores: 60 (3rd Gen)
  • Texture Units: 240
  • ROPs: 80
  • Boost Clock: 2.610 MHz
  • Memory Clock: 10.500 MHz
  • Memory Data Rate: 21 Gbps
  • L2 Cache Size: 49.152 KB
  • Total Video Memory: 12 GB GDDR6X
  • Memory Interface: 192-bit
  • Total Memory Bandwidth: 504 GB/sec
  • Texture Rate: 626 Gigatexels/sec
  • Fabrication Process: TSMC 4N NVIDIA Custom Process
  • Transistor Count: 35.8 billion
  • Connectors: 3 x DisplayPort, 1 x HDMI 2.1
  • Max Display Resolution: 4K at 240Hz or 8K at 60Hz with DSC
  • Power Connectors: 2x PCIe 8-pin cables OR 300w or greater PCe Gen 5 cable
  • Minimum Power Supply: 700 Watts
  • Power: 12 W Idle, 20 W AV1 Video Playback, 226 W Average Gaming Power (AGP), 285 W Total Graphics Power (TGP)
  • Maximum GPU Temperature: 90° C
  • PCI Express Interface: Gen 4

Aceste specificații sunt însă pentru un model de referință care nu există de fapt, întrucât fiecare producător poate să ajusteze nivelul de overclocking care poate ridica frecvența memoriilor și cipului grafic, care, în consecință pot crește și consumul. De asemenea, utilizatorii ar putea împinge performanța mai sus prin overclocking.

NVIDIA recomandă această placă pentru gaming în 1440p la framerate-uri de peste 120 de cadre pe secundă, cu toate setările avansate active, precum RTX și detaliile cele mai înalte, în jocuri AAA. Acest lucru este atins în special prin avantajele pe care ahitectura Ada Lovelace le asigură, precum DLSS 3 cu Frame Generation și nuclee pentru Ray Tracing extrem de performante, care pot aduce un aport de performanță dublu față de generația precedentă.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G: pachetul

Modelul de 4070Ti care a venit la test pentru acest review a fost o implementare Gigabyte dintr-o serie celebră: Gaming OC. Astfel, știam cam la ce să mă aștept de la Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G în termeni de construcție și nivelul de performanță vizat, iar așteptările mi-au fost chiar depășite.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB accessories

În primul rând, din cauza dimensiunilor. RTX 4070 Ti, în ciuda faptului că este o placă grafică considerată mid-high, are dimensiuni foarte mari, comparabile cu cele ale plăcilor din seria RTX 3080 din generația trecută. Faptul că a fost redenumită nu i-a modificat design-ul de placă high-end, deci cam toate implementările pe care le vom vedea pe piață, inclusiv Gaming OC-ul de la Gigabyte, sunt similare în design cu variantele RTX 4080 deja lansate pe piață. Dimensiunile sunt puțin reduse în înălțime, însă nu cu foarte mult.

Așa cum ne-am obișnuit, Gigabyte oferă opțiunea de dual BIOS. Implicit, aceasta este setată pe un profil OC, de gaming, însă există și unul silențios. Având în vedere că placa este destul de silențioasă oricum, probabil nu mulți vor apela la profilul silent.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB bios

Începând cu seria RTX 40, toate plăcile primesc alimentare prin conectorul PCI-Express 5.0 cu 12 pini. Totuși, întrucât există foarte puține surse care oferă un astfel de conector nativ, fiecare placă este livrată cu adaptoare de la vechile PCI-Express cu 8 pini la noul standard. Întrucât RTX 4070 Ti consumă mai puțin de 300 W, placa este livrată cu un adaptor de la două mufe cu 8 pini la una de tip PCI-E Gen5.

Placa este livrată și cu un suport metalic, care ar trebui să protejeze slot-ul PCI-Express de pe placa de bază, în cazul în care, din cauza greutății, placa se lasă prea mult într-o parte. Având în vedere dimensiunile, un astfel de accesoriu este binevenit.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB 12pin connector

În rest, nu avem alte accesorii, iar atunci când vine vorba despre conectică, este păstrat modelul dat de NVIDIA pe variantele Founders de 4080 si 4090: trei DisplayPort și un singur HDMI 2.1. Având în vedere că generațiile trecute vedeam câte două HDMI-uri pe anumite modele, sau chiar și un USB Type-C, seria 40 pare să fie un downgrade la acest capitol. Iar în cazul DisplayPort, nici măcar nu este cel mai nou standard, așa cum am văzut pe noile modele de la AMD, ci DP 1.4a, cu maximum 8K 60 Hz prin compresie.

Implementarea Gaming OC de la Gigabyte vine cu un sistem de răcire mare, cu trei ventilatoare, luminițe RGB pe logo-ul lateral și chiar și în jurul cooler-elor, pentru cei care vor să afișeze placa cu un riser vertical. Din câte îmi dau seama însă, luminițele RGB și dimensiunea ventilatoarelor sunt cam singurele diferențe majore între implementările Gaming OC și Eagle ale companiei, așa cum am văzut și pe generațiile trecute unde aceste două variante și Vision erau în mare parte același produs, cu diverse design-uri la exterior și implementări RGB.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB ports

Faptul că dimensiunile și cooler-ele sunt comparabile cu cele ale unor modelele 3080 înseamnă însă că avem o răcire chiar mai eficientă, însă și că prețul lui 4070 Ti în implementări custom va crește semnificativ față de generațiile anterioare din gama XX70.

Sistemul de test

Am testat GeForce RTX 4070 Ti alături de o configurație hardware similară cu zona de performanță pe care placa dorește să o atingă. Astfel, am folosit un procesor Intel Core i7-12700K, model din generația precedentă, însă în continuare unul dintre cele mai bune cipuri din zona mid-high pentru jocuri, alături de memorii XPG Lancer RGB DDR5 la 5.600 MT/s, pe o placă de bază MSI PRO Z690-A WIFI și o sursă XPG Pylon de 650W.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB in pc

Chiar dacă NVIDIA recomandă 700W pentru această placă, 650W sunt de ajuns pentru acest procesor și 4070 Ti, întrucât consumul total nu depășește nici 500W, iar placa video nici nu se apropie de limita pe care NVIDIA o declară, de 285W, nici în cele mai solicitante scenarii. În cazul în care această sursă nu ar fi fost de ajuns, aveam de backup și o sursă de 1.000W. Totuși, aceasta nu a fost necesară.

Temperaturi și consum

Înainte era greu să găsești un joc care să pună la încercare plăcile grafice NVIDIA din seriile RTX 20 sau mai noi. Asta pentru că nu foarte multe jocuri foloseau toate tehnologiile pe care acestea le integrau. În ultimii ani însă, lista a crescut foarte mult, iar unele dintre cele mai populare și mai apreciate jocuri din piață integrează destule efecte și tehnici de renderizare pentru a pune plăcile sub stres maxim. Astfel, testul Unigine Heaven nu mai este de mult relevant pentru a verifica temperaturile, întrucât acela doar stresează partea de GPU tradițional, folosit pentru rasterizare.

Pentru 4070 Ti am găsit însă un titlu care poate stresa la maximum tot: Witcher 3 cu noul update „Next-Gen”. Astfel, am pornit jocul, am setat totul pe detalii Ultra+ în rezoluție 4K, cu Ray Tracing activ la maximum și cu tehnologia DLSS 3 pentru upscaling și generare de cadre. Cu toate aceste efecte, jocul „abia” atinge 60 de cadre pe secundă în open world și ține utilizare GPU la maximum.

Cu toate acestea, placa în varianta Gigabyte Gaming OC nu pare să dea semne de oboseală din punct de vedere al temperaturilor. A crescut timid spre 60 de grade Celsius și a rămas acolo pe parcursul unei sesiuni de joc de aproape o oră. Nu există în acest moment vreun joc care să ofere mai mult „stres” iar consumul a fost de maximum 250W. Nici măcar pentru un timp scurt în boost nu a depășit această valoare. Astfel, putem concluziona că majoritatea modelelor 4070 Ti cu răcire de XX80 vor fi cu siguranță mai mult decât capabile să țină cipul răcit bine. Iar consumul nu este atât de mare pe cât ne așteptam înainte de lansare, când zvonurile sugerau că Ada Lovelace va fi o generație mai „flămândă” când vine vorba de consum de energie. Practic, 4070 Ti este mai eficient decât un RTX 3080, oferind performanță semnificativ mai bună, de nivelul unui RTX 3090 și chiar peste în anumite secenarii.

Performanță

Pentru testele de performanță am folosit două seturi de jocuri. Pe de-o parte, am testat cu benchmark-urile obișnuite din jocuri populare AAA, dintre care unele au funcții Ray Tracing și altele nu, unele au DLSS, altele nu. Folosim pentru testare această selecție de jocuri de ceva vreme și oferă o privire de ansamblu pentru performanță în diferite tipuri de jocuri. Testele sunt realizate cu toate detaliile pe cele mai înalte setări, iar în cazul testelor de DLSS, testele sunt pe profilul Balanced.

Nvidia recomandă Performance pentru 4K, Balanced pentru QHD și Quality pentru Full HD, dar noi folosim Balanced în teste pentru a putea vedea diferența dintre performanța cu sau fără DLSS la diverse rezoluții cu aceleași setări. Balanced oferă o calitate a imagini destul de bună, la oricare dintre rezoluțiile testate, în general, dar fiecare jucător își poate personaliza experiența de joc după bunul plac.

Gaming

Nivelul de performanță vizat de NVIDIA, adică QHD la peste 120 de cadre pe secundă nu doar că este ușor de atins, dar este foarte conservator, testele demonstrând că această placă este capabilă și de gaming în 4K la peste 60 de cadre pe secundă, în majoritatea titlurilor. De altfel, această placă oferă un nivel de performanță comparabil cu RTX 3090 în titluri tradiționale, iar acea placă era prezentată la momentul lansării drept una capabilă de gaming în 8K (!!!). Astfel, pentru titlurile puțin mai vechi și chiar și cele recente, nu ar trebui să îți faci griji de performanță de top cu 4070 Ti. Iar dacă vreun joc „scârțâie”, coborârea de pe ULTRA pe Very High sau High ar trebui să rezolve problemele fără un impact major asupra calității imaginii. Iar aceste performanțe sunt atinse cu DLSS 2, versiunea „veche” a tehnologiei.

DLSS 3

Am testat însă și câteva titluri care integrează DLSS 3, iar acolo apare adevărata surpriză. Generarea de cadre cu AI permite creșterea framerate-urilor și mai mult, în titlurile care oferă asta. Deși Witcher 3, pe care l-am folosit pentru a stresa placa, oferă DLSS3, nu l-am folosit și pentru teste, întrucât natura jocului, un open world foarte complex, nu permite un scenariu ușor repetabil de testare. Am folosit însă titluri precum A Plague Tale Requiem, Bright Memory Infinite, Portal RTX și Spider-Man: Miles Morales. Am testat fiecare joc cu sau fără Ray Tracing (unde este cazul), cu sau fără DLSS 2 și cu sau fără DLSS 3 cu generare de cadre, pentru a vedea diferențele. Captura de performanță a fost realizată cu FrameView de la NVIDIA, o aplicație dedicată pentru astfel de teste. Aportul de performanță în DLSS 3 este foarte mare, de multe ori performanța fiind dublă sau mai mare decât fără generarea de cadre, în toate scenariile testate.

3DMark

Desigur, am rulat și testele 3DMark, inclusiv cel mai nou test disponibil, Speedway, care folosește la maximum toate tehnologiile NVIDIA. Există chiar și un test DLSS 3 nou, care demonstrează un aport de performanță de peste trei ori în rezoluție 4K, între nativ și cu DLSS 3 activat.

Concluzii

În ansamblu, GeForce RTX 4070 Ti este o placă video foarte bună, care asigură un nivel ridicat de performanță rezervat până nu de mult plăcilor grafice din cea mai înaltă categorie. Aceasta poate chiar să depășească acea performanță (RTX 3090) de două sau trei ori, în jocuri cu DLSS3 și generare de cadre, iar consumul este la un nivel decent, chiar și pentru configurații cu surse mai modeste.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB card top

Implementarea Gigabyte Gaming OC este pe de-o parte una performantă, cu răcire mai mult decât este necesară, dar parcă aș fi preferat o variantă cu formă mai mică, de două slot-uri în loc de 2,7, care să poată să încapă în configurații mai mici. Având în vedere că limita de temperatură pe RTX 4070 Ti este de 90 de grade, exista destul loc pentru a lăsa temperatura să crească spre 70 de grade cu un cooler mai mic. Din păcate, toate implementările de 4070 Ti din prima generație par a fi de dimensiuni mari. Este posibil să fie nevoie de un timp de așteptare de câteva luni până la noi modele, mai mici.

Avantajul cel mai mare al lui RTX 4070 Ti este însă lipsa de concurență în această zonă de preț. Ambele modele AMD RX 7900 sunt mai scumpe decât acest model, iar în jocuri cu Ray Tracing și/sau DLSS 3, acest model oferă framerate-uri mai bune, chiar dacă este plasată într-o clasă inferioară de performanță. Totuși, acest model ar putea reprezenta o repornire a concurenței în zona mid-high de performanță a celor două companii, care ar putea aduce prețuri mai mici la raft pentru consumatori. Mă aștept la un răspuns din partea AMD cu o reducere de preț, care va fi, cel mai probabil contracarată de NVIDIA cu o nouă lansare și poate cu scăderea prețului 4080, pentru a face alegerea acelui model și mai atractivă.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB logo RGB

Pe de altă parte, cel mai mare rival pentru noile plăci grafice NVIDIA rămâne tot NVIDIA. Prețurile plăcilor din generația RTX 30 a scăzut semnificativ, iar RTX 3090, cu nivel similar de performanță (dar fără DLSS3), costă acum la SH mai puțin decât un 4070 Ti nou. Mai mult, acel model are și memorie RAM dublă, utilă în anumite cazuri de utilizare, în special non-gaming. RTX 3080, de asemenea, vine cu performanță cu aproximativ 20, maxim 30% mai mic, la un preț și mai bun, în special la SH, în jurul a 3.000 lei. Gamerii au de câștigat din prisma faptului că, în sfârșit, după mai bine de doi ani de criză pe piața de plăci video, au opțiuni reale de upgrade. Companiile însă pierd dacă nu reușesc să vândă noile produse. Acestea au rămas setate pe prețurile din pandemie, lucru care a dus la cea mai mică cerere pentru plăci video din ultimii 20 de ani. Cererea și oferta vor fi cele care vor stabiliza piața în următorul an și mă aștept să vedem niște diferențe semnificative spre finalul lui 2023 față de ceea ce vedem acum la raft. Desigur, asta dacă nu ne vom confrunta cu o nouă criză care să ducă la creșterea prețurilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult