HP construieşte The Machine, un computer cu arhitectură complet nouă şi sistem Linux++

HP construieşte The Machine, un computer cu arhitectură complet nouă şi sistem Linux++

Botezat The Machine, acesta foloseşte o platformă de calcul complet diferită de cea utilizată în prezent pentru PC-uri şi sisteme server cu procesoare x86,  încorporând tehnologii avangardiste proiectate pentru a depăşi constrângerile care limitează performanţa şi eficienţa computerelor folosite în prezent. Pregătit pentru anul 2016, The Machine va fi precedat de Linux++, un sistem de operare adaptat pentru noul concept de arhitectură şi oferit dezvoltatorilor pentru evaluare la jumătatea anului viitor.

Potrivit HP, scopul proiectului The Machine este de a crea un nou tip de computer care să nu fie împovărat de regulile şi limitările care dictează performanţa, consumul de energie şi dimensiunile sistemelor de calcul folosite în prezent. Pentru idealul propus, HP apelează la tehnologii complet noi, cum ar fi Memristor pentru substituirea memoriei RAM şi Silicon Photonics pentru înlocuirea circuitelor din cupru mari consumatoare de energie şi predispuse la interferenţe cu tranzistoare optice ultra-eficiente, care pot comunica folosind impulsuri luminoase.

Oricât de mari sunt ambiţiile la partea de hardware, obstacolul cel mai greu de trecut este însă la partea de software. Pentru a pune în valoare noua platformă, HP trebui mai întâi să furnizeze un sistem de operare funcţional, complet cu librării SDK şi unelte care să permită dezvoltarea de aplicaţii.  Într-o primă fază acesta va fi Linux++, o versiune de Linux modificată, oferită comunităţii de dezvoltatori pentru a experimenta şi realiza primele aplicaţii software funcţionale pe noua arhitectură hardware.

După Linux++, HP va proiecta un sistem de operare complet nou botezat Carbon. Potrivit lui Kirk Bresniker, arhitect şef în cadrul proiectului The Machine, experimentele făcute cu Linux++ vor contribui la dezvoltarea versiunii finale a sistemului de operare şi hardware-ul pe care va rula. Potrivit calendarului actual, The Machine va fi disponibil ca prototip funcţional în anul 2016, urmând ca versiunea comercială a acestuia să fie finalizată la o dată ulterioară.

Eficienţa sistemului The Machine, comparat cu sistemele de calcul obişnuite

Rămâne de văzut dacă inovaţiile pregătite vor fi de ajuns pentru a câştiga un avantaj competitiv în faţa dispozitivelor cu arhitectură x86 şi ARM, cele din urmă beneficiind de un ecosistem de aplicaţii foarte bine dezvoltat şi suportul marilor producători hardware. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult