IBM a dezvoltat un computer de dimensiunea unui bob de orez

19.03.2018

Computerele sunt din ce în ce mai mici. Multe companii au adus deja pe piaţă concepte de computere în miniatură precum plăcile de dezvoltare Raspberry Pi sau Intel Compute Stick, însă IBM reduce dimensiunile şi mai mult. Deşi nu are încă un nume oficial, compania americană se laudă cu primul computer „cât un bob de orez” (sau cât un grăunte de sare, cum este expresia în limba engleză).

Noul computer prezentat la IBM Think 2018 măsoară doar 1 x 1 mm (lăţime, lungime) şi are puterea unui procesor de dimensiuni normale din anul 1990, fiind realizat din câteva sute de mii de tranzistori. Acesta este realizat în special pentru a fi integrat în computere care ţin evidenţa transporturilor de bunuri, putând monitoriza, comunica cu alte dispozitive şi acţiona asupra informaţiilor folosind algoritmi de inteligenţă artificială rudimentari.

De altfel, primul mod în care IBM s-a gândit să folosească acest computer în miniatură este să ţină evidenţa bazelor de date pentru reţele de tip blockchain, pentru a detecta futrurile, fraudele sau problemele de conformitate în domeniul transporturilor. Pe viitor, compania speră să integreze acest tip ce cipuri în alte dispozitive, precum cele din gama „Internet of Things”.

Momentan, acesta este primul prototip al computerelor „cât bobul de orez”, deci nu avem un preţ sau o dată de lansare, însă costul de producţie de numai 10 cenţi sugerează că pentru integrarea în produse din viitor nu va fi nevoie de un efort financiar foarte mare pentru eventualii parteneri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult