În curând: mini PC-uri ieftine cu Tegra 3 şi sistem Windows RT

13.07.2012
În curând: mini PC-uri ieftine cu Tegra 3 şi sistem Windows RT

Cu Windows RT (versiunea de Windows 8 pentru tablete ARM) la orizont, se prefigurează formarea unei noi nişe de PC-uri ieftine, numai bune pentru vizionarea de filme, navigare pe internet şi activităţi office.

Simţind potenţialul acestei noi pieţe de desfacere, cei de la Nvidia au realizat în parteneriat cu Kontron (designer de subansamble şi PC-uri pentru mediul industrial), o placă de bază cu format mini-ITX (170×170 mm) pe care se află aproape tot ce are nevoie un sistem de calcul modern.

Placa de bază Kontron KTT30/mITX, cu chipset Nvidia Tegra 3

Configuraţia este realizată în jurul chipset-ului Tegra 3 quad-core, funcţionând la 900 MHz şi echipat cu nucleu grafic GeForce ULP, capabil să redea filme la rezoluţie Full HD şi chiar jocuri 3D pentru tabletă. Placa de bază mai dispune de 2 GB memorie RAM DDR3L, conector mSATA la care putem ataşa un SSD performant, doi conector mini PCIE pentru plăci de extensie, două slot-uri SD/SDHC pentru extinderea capacităţii de stocare şi un slot eMMC destinat card-ului de memorie pe care este instalat sistemul de operare. Pe panoul din spate avem trei conectori USB 2.0, conector Gigabit Ethernet, conectori analogici pentru căşti şi microfon, la care se adaugă o ieşire digitală S/PDIF pentru configuraţii audio multi-canal. Ieşirea HDMI 1.4 permite conectarea unui monitor/televizor cu rezoluţie Full HD, iar dacă apelăm conectorul LVDS putem urca rezoluţia maximă la 2048×1536 pixeli. Pentru alimentare este folosit un adaptor AC extern, ataşat prin intermediul unui cablu dedicat.

Placa de bază Kontron KTT30/mITX încape în majoritatea carcaselor ITX/ATX de pe piaţă, iar datorită consumului foarte redus de energie, specific chipset-ului Tegra 3 (maxim 7W), promite să funcţioneze fără a avea nevoie de un sistem de răcire sofisticat, prevăzut cu ventilatoare. Mulţumită configuraţiei care pune accentul pe folosirea exclusivă a mediilor de stocare flash, este posibilă crearea unui sistem mini PC perfect silenţios, fără componente în mişcare.

Cât despre opţiunile în materie de software, Kontron KTT30 suportă mai toate distribuţiile de Linux compatibile cu arhitectura ARM (inclusiv Android şi Chrome OS), la care se adaugă şi noul Windows RT.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult