Intel lansează Nervana NNP-1, primul accelerator dedicat pentru procesare AI din oferta companiei

08.01.2019
Intel lansează Nervana NNP-1, primul accelerator dedicat pentru procesare AI din oferta companiei

Creat pe fundaţiile Xeon Phi, co-procesorul creat în urmă cu mai mulţi ani pentru accelerarea anumitor tipuri de aplicaţii folosite pe sisteme server şi în simulări ştiinţific, Nervana este un accelerator AI bazat pe un design cu totul nou, ce ar putea servi drept fundaţie pentru viitoarea gamă de acceleratoare grafice Intel.

Dacă până de curând nu se număra printre marii jucători din lumea sistemelor de inteligenţă artificială, Intel a pus această ramură pe lista de priorităţi, achiziţionând în anul 2016 compania Nervana Engine – un startup specializat în tehnologii „deep learning” cu aplicare la nivel de procesor, permiţând proiectarea de hardware dedicat pentru accelerarea funcţiilor AI.

Tehnologiile dezvoltate de startup-ul Nervana şi perfecţionate de Intel constituie o plasă de siguranţă împotriva NVIDIA, compania rivală specializată în producerea de soluţii grafice având deja un avantaj considerabil în ce priveşte accelerarea funcţiilor de procesare AI şi dezvoltarea de sisteme avansate pentru vehicule autonome.

Oferind capabilităţi similare pentru procesare paralelă ca şi soluţiile grafice produse de NVIDIA, acceleratoarele Nervana au însă avantajul compatibilităţii cu setul de instrucţiuni x86 folosit cu aplicaţii obişnuite pentru PC-uri Windows, lăsând mai multă flexibilitate în ce priveşte efortul de programare a viitoarelor sisteme AI. Astfel, dacă platforma celor de la Intel va putea fi achiziţionată la costuri rezonabile, eventual ca o extensie pentru staţii de lucru deja existente, investiţia s-ar putea dovedi un loz câştigător pentru companie, acoperind măcar o parte din pierderile cauzate de vânzările tot mai slabe de procesoare pentru PC.

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, procesorul Nervana NNP-1 are multe atuuri de partea sa, acceleratorul cu un consum de numai 100W putând fi acomodat cu uşurinţă în sisteme de calcul sofisticate. Potrivit datelor furnizate de Intel, Nervana NNP-1 este de 5X mai eficient la procesarea algoritmilor AI decât soluţiile competitoare, sistemele echipate cu acceleratoare Intel Nervana promiţând economii semnificative pe partea consumului de energie.

Potrivit Intel, acceleratoarele Nervana pentru procesare neurală vor fi disponibile comercial în cursul acestui an, Printre beneficiarii noului produs se numără şi gigantul Facebook, partener Intel in dezvoltarea procesorului Nervana.

Dezvoltate pentru a oferi puterea unui supercalculator din formatul unui card de extensie pentru PC, acceleratoarele Nervana îşi vor găsi utilitatea în sfera aplicaţiilor de inteligenţă artificială.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult