Intel pregăteşte un procesor cu frecvenţă la 5.1GHz

18.01.2016
Intel pregăteşte un procesor cu frecvenţă la 5.1GHz

La doi ani distanţă după ce AMD a lansat modelul FX 9590, a venit rândul şi celor de la Intel pentru a lansa un procesor a cărui frecvenţă de funcţionare atinge pragul de 5 GHz.

Reuşita, altfel demne de laude, nu vizează însă un procesor pentru consumatorii de rând, ci un model Xeon adresat sistemelor de tip server şi staţii de lucru. Astfel, Xeon E5-2602 V4 este primul procesor Intel care depăşeşte în mod oficial bariera celor 5 GHz.

Realizat folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm şi un nucleu „Broadwell-EP”, procesorul adresat plăcilor de bază cu socket LGA2011v3 are specificat un consum TDP de 165W, obţinut cu dificultate şi numai după ce 4 din cele 8 nuclee de procesare disponibile au fost dezactivate. Procesor quad-core, Xeon E5-2602 V4 este ajutat cu 10 MB memorie L3 cache, un controller quad-channel compatibil cu module de memorie DDR4 şi tehnologie HyperThreading.

Din păcate preţul de achiziţie nu este cunoscut, deocamdată. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult