Intel va lansa primul său procesor octa-core pentru smartphone, cu proces de fabricaţie pe 10 nm

01.10.2015
Intel va lansa primul său procesor octa-core pentru smartphone, cu proces de fabricaţie pe 10 nm

În timp ce pentru piaţa de servere Intel a lansat deja procesoare Xeon cu până la 18 nuclee, în ce priveşte segmentul consumer doar utilizatorii de PC-uri desktop au avut parte de procesoare octa-core, oferta de chipseturi SoC pentru smartphone şi tablete părând să fi rămas în urma competiţiei.

Intel va lansa primul său procesor octa-core pentru smartphone, cu proces de fabricaţie pe 10 nm

Potrivit dezvăluirilor făcute, intenţionat sau nu, de către unul din inginerii companiei, Intel lucrează la o nouă familie de procesoare SoC pentru dispozitive mobile. Cu nume de cod Cannonlake, noile chipseturi folosesc procesul de fabricaţie pe 10 nm şi sunt proiectate pentru configuraţii cu 4, 6 şi 8 nuclee de procesare x86. Fără a se limita doar la tablete şi smartphone, Intel ar putea folosi noile chipseturi inclusiv în echiparea sistemelor miniPC şi laptopuri ultraportabile, livrate cu Windows, Android, sau alt sistem de operare la alegere.

Însă până la perfecţionarea procesului de fabricaţie pe 10 nm vom face mai întâi cunoştinţă cu familia de procesoare Kaby Lake. Aşteptate în a doua jumătate a anului viitor, acestea folosesc procesul de fabricaţiei pe 14 nm şi aduc îmbunătăţiri incrementale pentru performanţă şi eficienţă energetică, comparat actualei familii de procesoare Skylake.

Din păcate obstacolele tot mai greu de trecut ce apar în implementarea procesului de fabricaţie pe 10 nm fac dificilă fixarea unui calendar precis de lansări, existând posibilitatea ca familia de procesoare Cannonlake să întârzie până după anul viitor, gama Kaby Lake servind ca plasă de siguranţă pentru Intel în cazul acestui scenariu.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video