Intel va lansa procesoare cu 24 de nuclee, pentru sisteme laptop

05.01.2023
Intel va lansa procesoare cu 24 de nuclee, pentru sisteme laptop

Parte din familia extinsă Intel 13th Gen, oferta pentru sisteme laptop va suplimenta cele șase modele de procesoare K-series cu alte 10 modele optimizate pentru diverse scenarii de utilizare, oferind între 4 și 24 nuclee de procesare cu HyperThreading.

Intel a anunțat gama de procesoare 13th Gen încă procesoare 13th Gen, concentrându-se pe modele de înaltă performanță adresate PC-urilor desktop. Acum a venit timp să intre în scenă și modele optimizate pentru eficiență, potrivite echipării sistemelor laptop. Presat de competiție, AMD include în ofertă și trei modele Core i9 cu 24 nuclee (8 P-cores și 16 E-Cores). Acestea sunt Core i9-13900HX, i9-13950HX și i9-13980HX. Diferențiate prin frecvențe de funcționare și limita consumului de energie, acestea pornesc cu doar 2.2GHz frecvență de bază și ating 5.6GHz în modul boost (pe un singur nucleu).

Pe lângă procesoarele H-series, etichetate cu un consum de 65W (până la 219W în modul boost), noua ofertă mai Include și serii de procesoare P și U, suplimentar optimizate pentru laptopuri obișnuite, cu cerințe mai exigente pe partea de consum și răcire.

Venind ca un răspuns pentru AMD, Intel a inclus și funcție de accelerare AI pe noile procesoare 13th Gen. Denumit Vision Processing Unit, noul co-procesor va prelua anumite sarcini precum aplicarea fundalului sau efectelor de blur în apeluri video, fără impact asupra nucleelor de procesare X86 (ex. consum de energie mărit).

Intel a lansat, de asemenea, o nouă linie de cipuri low-end, N-series, renunțând la brandurile „istorice” Celeron și Pentium.

Momentan, exceptând accesul prioritar al partenerilor OEM (ex. Acer, Dell, HP, Razer și alții), Intel nu oferă informații concrete privind disponibilitatea în magazine a noilor serii de laptopuri, echipate cu procesoare 13th Gen.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult