Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 2TB review: SSD de top, pentru gameri și nu numai

02.11.2021
Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 2TB review: SSD de top, pentru gameri și nu numai

Vânzarea brandului HyperX către HP părea să fie sfârșitul companiei Kingston pe piața de componente de gaming, însă se pare că nu a fost nevoie decât de câteva luni de reorganizare pentru a aduce pe piață brandul Fury cu gama de produse Renegade. Am testat deja un kit de memorii „de gaming” cu luminițe RGB și performanță foarte bună, în special pe sisteme cu procesoare AMD, iar acum am primit la test un SSD de performanță înaltă, numai bun pentru a stoca o colecție impresionantă de jocuri. Desigur, fiind vorba despre un SSD, acesta este bun „la toate”.

SSD-ul Kingston Fury Renegade se potrivește în termeni de design cu memoriile din aceeași serie

La fel ca în cazul memoriilor RAM, Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 (acesta este numele oficial al acestui SSD) vine într-un pachet destul de „standard”. Kingston livrează acest SSD de 400 de euro într-un „blister” obișnuit. De asemenea, pe lângă SSD nu primești nimic în pachet. Niciun manual cu instrucțiuni, nici un șurub pentru a-l monta în computer și nici un pachet software pentru transfer de date de pe stocarea veche pe SSD-ul nou. Nu mi se pare un dezavantaj, obligatoriu, însă am văzut din când în când, în cutiile altor SSD-uri, astfel de bonusuri.

Din punct de vedere al design-ului, modelul de 2 TB este puțin mai gros decât alte SSD-uri pe care le-am testat în ultima vreme. Asta pentru că are cipuri pe ambele părți. Din acest motiv, dacă vreți să instalați acest SSD într-un laptop foarte subțire, ar trebui să vă asigurați că acesta poate găzdui un SSD de acest gen. Unele slot-uri sunt perfect lipite de placa de bază și nu permit instalarea. Pe o placă de bază de PC însă, nu ar trebui să existe astfel de probleme.

Kingston Fury Renegade SSD top

Partea de sus este acoperită cu un radiator subțire de aluminiu, care folosește grafen pentru transferul de căldură. Mie mi s-a părut că este o simplă „tablă” pe care am mai văzut-o pe alte SSD-uri. Desigur, logo-urile Kingston Fury și Renegade sunt inscripționate pe acest „radiator”. Pe partea cealaltă avem doar un „sticker”. Din păcate, înlăturarea lui duce la anularea garanției, garanție pe care Kingston o extinde la 5 ani, de la cei 2 pe care suntem obișnuiți să îi primim în UE.

Sistemul de test îi permite acestui SSD să atingă performanța maximă

Am testat SSD-ul în condiții ideale pentru performanță maximă. Avem un sistem echipat cu un procesor Ryzen 3700X, un octa-core care depășește 4,2 GHz în Boost, instalat pe o placă de bază Gigabyte AORUS Master X570. Aceasta beneficiază la rândul său de nu mai puțin de trei slot-uri M.2 pe format PCI-Express 4.0 4x, putând astfel instala SSD-ul pe oricare dintre acestea. Desigur, memoriile folosite au fost tot cele de la Kingston Fury, în cantitate de 32 GB la 3.600 MHz.

Am testat inițial SSD-ul fără plăcuțele de răcire pe care Gigabyte le oferă pe această placă de bază, însă am realizat destul de repede că acestea sunt necesare. SSD-urile PCI-Express 4.0 se încălzesc mai mult decât PCI-Express 3.0 și, pentru viteze înalte și susținute, este necesară o răcire corespunzătoare. Fără radiatorul de pe placa de bază, aplicat peste plăcuța cu logo-ul Kingston, nu am reușit să ating viteza maximă de scriere a acestui SSD. Am observat că placa video (un RTX 3080) ar putea fi de vină, întrucât este foarte aproape, iar căldura pe care o emană este transferată pe foița subțire de aluminiu. Cu radiatorul instalat, nu am mai avut astfel de probleme. Totuși, cam toate plăcile de bază care oferă un astfel de slot, dețin și un astfel de radiator. Sugerez instalarea pe un slot mai îndepărtat de placa video într-un sistem de gaming, dacă aveți posibilitatea.

Despre Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2

SSD-ul Fury Renegade PCIe 4.0 de la Kingston este un model care ar trebui să ofere performanță de top în special în jocuri. Acesta vine în patru variante de stocare: 500 GB, 1 TB, 2 TB și 4 TB. Este important de menționat că nu toate cele patru variante oferă același nivel de performanță. Așa cum ne-am obișnuit deja, cu cât capacitatea de stocare este mai mare, cu atât sunt și vitezele mai mari. De asemenea, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât va rezista SSD-ul mai mult în timp, putând fi rescris de mai multe ori.

Kingston Fury Renegade SSD back

Iată informațiile oficiale despre cele patru versiuni ale SSD-ului Kingston Fury Renegade:

  • 500GB – 7,300/3,900MB/s, 500 TBW
  • 1TB – 7,300/6,000MB/s, 1.0 PBW
  • 2TB – 7,300/7,000MB/s, 2.0 PBW
  • 4TB – 7,300/7,000MB/s, 4.0 PBW

Astfel, modelul de bază, de 500 GB va oferi scriere la 3,9 GB/s, varianta de 1 TB la 6 GB/s, iar cele două modele de top de până la 7 GB/s. Fiecare SSD poate fi rescris complet de 1.000 de ori. Pentru cei care doresc să instaleze un astfel de SSD într-un laptop, iată și consumul pentru fiecare model în parte. Consumul ridicat ar putea să afecteze autonomia laptop-ului:

  • 500GB – 5mW idle / 0.34W avg / 2.7W (MAX) read / 4.1W (MAX) write
  • 1TB – 5mW idle / 0.33W avg / 2.8W (MAX) read / 6.3W (MAX) write
  • 2TB – 5mW idle / 0.36W avg / 2.8W (MAX) read / 9.9W (MAX) write
  • 4TB – 5mW idle / 0.36W avg / 2.7W (MAX) read / 10.2W (MAX) write

Performanța promisă de Kingston poate fi atinsă

Testele de performanță au fost realizate folosind CrystalDiskMark și ATTO Benchmark, două teste care folosesc metodologii diferite și, de obicei, oferă rezultate diferite, dar consistente între teste. Astfel, în testele CrystalDiskMark am descoperit că într-adevăr, SSD-ul poate permite citirea la peste 7.300 MB/s în timp ce scrierea se apropie foarte mult de 7.000 MB/s. Acesta este în prezent unul dintre cele mai rapide SSD-uri de acest gen de pe piață.

crystaldisk

În testul ATTO am sesizat însă oboseala SSD-ului în timp. Se pare că după un timp, viteza scade la jumătate, iar apoi, spre final începea să crească din nou. Acest tip de „abuz” va apărea însă foarte rar în gaming și chiar și mai rar în cazul transferurilor. Am tras un fișier de 20 GB de pe un alt drive PCI-Express 4.0 4x în doar câteva secunde, iar un folder de 60 de GB în puțin sub un minut. Decât dacă nu transferați sute de GB constant de pe un drive pe altul, sunt slabe șanse să scadă viteza din cauza throttling.

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 7.338 MB/s | Write: 6.858 MB/s
  • ATTO Benchmark 64MB – Read: 6,44 GB/s, Write: 6,86 GB/s

Totuși, este important de menționat că în full load, temperatura SSD-ului ajungea pe la 70 de grade, care este și limita termală pentru throttling. Totuși, limitarea performanței nu apare imediat, ci după câteva minute în care susține această temperatură. De menționat din nou este faptul că SSD-ul a fost folosit cu un radiator al plăcii de bază. Recomandarea mea este o soluție de răcire pasivă mai „serioasă”, care să răcească și cipurile din partea de jos. Acelea în teste atingeau chiar și 76 de grade, nefiind protejate nici de foița de aluminiu, nici de radiator.

temp full load

Din nou, răcirea suplimentară este necesară doar pentru cazuri extreme în care susținerea performanței pe termen lung este crucială. Pentru gaming și în utilizare obișnuită, nu prea sunt motive să apelezi la așa ceva.

Concluzii

Deși nu am testat acest SSD cu un PlayStation 5, întrucât nu vine din fabrică cu un radiator, performanța obținută mai sus îl recomandă și pentru această consolă. Totuși, Sony avertizează că SSD-urile instalate în PS5 necesită neapărat un radiator pentru răcire. În timp ce un radiator nu este complicat de instalat, țineți minte doar că înlăturarea sticker-elor duce la pierderea garanției.

În concluzie, Kingston Fury Renegade PCie 4.0 NVMe SSD este un dispozitiv de stocare extrem de performant, în ciuda numelui care nu este tocmai inspirat. Este ușor de confundat în căutări online, de exemplu, SSD-ul cu memoriile pe care le-am testat deja având nume foarte apropiate. Dacă sunteți în căutarea unui SSD de top, cu viteze de transfer la limitele tehnologiei din prezent, acest model este cu siguranță o alegere foarte bună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult