Kingston ssdNOW KC400: stocare rapidă pentru business… şi nu numai (REVIEW)

04.04.2016
Design, construcţie şi specificaţii

Kingston este un brand important pe piaţa de SSD-uri, oferind soluţii pentru toate buzunarele şi toate scenariile posibile de utilizare. Noile unităţi de stocare din seria KC400 fac parte din oferta pentru business a companiei, fiind axate atât pe performanţă ridicată, cât şi pe durată de utilizare lungă, integrând tehnologii avansate pentru a împiedica pierderea de informaţii. Am testat modelul de 256 GB din această serie, iar rezultatele au fost la nivelul aşteptărilor.

Design, construcţie

La exterior, modelul ssdNOW KC400 nu iese din tiparele Kingston. Avem de a face cu un corp metalic de culoare gri închis, care nu iese în evidenţă, asemeni altor produse concurente. Sigla Kingston este prezentă pe abţipildul din partea de sus, iar port-ul pentru alimentare şi port-ul SATA 3 se regăsesc în partea din spate a acestuia.

Comparativ cu un hard disk de laptop, acesta este identic în termeni de dimensiuni cu modele low-profile cu 5.400 de rotaţii pe minut, deci poate fi instalat în majoritatea PC-urilor şi laptop-urilor de pe piaţă. Carcasa pare să fie rezistentă la şocuri, deci poate fi folosit şi ca unitate de stocare portabilă, în cazul în care aveţi la îndemână un adaptor SATA-to-USB 3.0 sau un rack portabil de hard disk.

Specificaţii

Kingston a renunţat la vechile controller-e SandForce pentru seria KC400, optând pentru modelul Phison PS3110-S10 cu opt canale, care integrează un procesor quad-core. Acesta asigură şi protecţia datelor în cazul unei căderi de tensiune, firmware-ul salvând automat înformaţiile care sunt în utilizare. Această funcţionalitate nu trebuie activată în prealabil.

Prin instalarea aplicaţiei Kinston SSD Manager, care oferă şi informaţii în timp real despre starea unităţii (starea de sănătate, temperatura de funcţionare, etc.), poate fi însă activat modulul ATA Security, util pentru cei care nu doresc înstrăinarea datelor în cazul în care SSD-ul este pierdut. Aplicaţia SSD Manager este folosită şi pentru upgrade-ul de firmware, cât şi pentru curăţarea datelor în mod sigur.

Pentru PC-urile echipate cu plăci de bază care includ doar port-uri SATA 2, Kingston asigură compatibilitate cu modelul KC400, însă viteza este limitată la doar 3 Gb/s, faţă de 6 Gb/s pe SATA 3.

  • Dimensiune: 2.5″
  • Interfaţă: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – compatibil cu SATA Rev. 2.0 (3Gb/s)
  • Capacitate: 256GB
  • Controller: Phison PS3110-S10
  • Viteză Citire/Scriere SATA Rev. 3.0: până la 550/540MB/s
  • Număr de operaţii pe secundă 4k citire/scriere (maximum): până la 99,000/88,000 IOPS
  • Număr de operaţii pe secundă 4k Read/Write (aletaoriu): 256GB până la 88,000/89,000 IOPS
  • S.M.A.R.T. Tools: reliability tracking, usage statistics, life remaining, wear leveling, temperature
  • Total Bytes Written (TBW): 256GB − 300TB or 0.65 DWPD5
  • Consum de energie: 0.255 W Idle / 0.335 W Avg. / 1.22 W (MAX) citire / 3.74 W (MAX) scriere
  • Temperatură de funcţionare: -40°C ~ 85°C

 

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse
Performanţă înaltă
Funcţii de securizare şi recuperare a datelor

Părţi negative

ATA Security trebuie activat înainte de partiţionare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult