La mulţi ani, Intel Atom! – salutări pentru Z550 la 2 GHz

08.04.2009
La mulţi ani, Intel Atom! – salutări pentru Z550 la 2 GHz

Intel a sărbătorit zilele acestea un an de la lansarea procesorului Atom, cel care se găseşte în cele mai multe netbook-uri la ora actuală. Gigantul din domeniul IT a reuşit să ofere un produs cu destulă putere de procesare pentru activităţi precum editarea documentelor şi navigarea pe Internet, la un consum destul de redus şi cu nevoi de răcire mai scăzute decât în cazul altor CPU-uri. Sărbătorirea lui Atom s-a potrivit de minune cu lansarea a încă două modele din seria Z5xx cu consum redus.

O placă de bază pentru procesoarele Intel Atom Z5xx

Noul Intel Atom Z550 este primul din familie care se laudă cu o frecvenţă de funcţionare de 2 GHz. Primul model N270 putea fi supratactat uşor în Eee PC-urile de la Asus până la 1,8 GHz şi cel mai probabil că ar fi ajuns şi mai sus dacă se forţau anumiţi parametri. Cel de-al doilea procesor lansat este Atom Z515, creat în mod special pentru MID-uri cu capacităţi de răcire reduse. El se remarcă prin faptul că poate „accelera” până la 1,2 GHz atunci când este necesar, prin intermediul tehnologiei Intel Burst Performance.

Noile logo-uri ale Intel

Odată cu procesoarele individuale, Intel a prezentat şi platforma Moorestown pentru MID-uri. Despre ea ştiam deja de anul trecut, însă producătorul a subliniat că ea va fi lansată în 2010 aşa cum a promis. Platforma în sine este de fapt un sistem integrat într-un chip, numit Lincroft, ce include un procesor Intel Atom, chipset-ul grafic şi controller-ul de memorie. El ar trebui să poată fi lipit pe cea mai mică placă de bază din lume.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News