La taclale cu computerul

30.10.2007
La taclale cu computerul

– SILVIA, da un mail lu’ Popescu cu mesajul prima de merit si scrie urmatoarele: vezi ca te asteapta o prima substantiala pe card. 20 de randuri mai jos deseneaza o fata zambitoare si scrie ca am glumit. – Mesajul a fost trimis. Altceva, sefu ‘?

E o conversatie perfect posibila in viitor datorita unei noi aplicatii pentru echipamente inteligente (PC, PDA, smartphone etc.) capabila sa recunoasca si sa proceseze limbajul natural, uman. A fost creata de americanii de la Cognitive Code (www.cognitivecode.com) care se lauda cu algoritmi noi, protejati de 15 patente proprietare.

Tehnologia e in lucru in mai multe laboratoare de cercetare cu blazon, dar stadiul atins in majoritatea cazurilor este realizarea unor roboti software de chat „inteligent” care raspund la intrebari introduse sub forma de text, in functie de cuvintele recunoscute in propozitie. Americanii spun insa ca SILVIA (Symbolically Isolated Linguistically Variable Intelligence Algorithm) e mult mai „desteapta”.

Softul retine si intelege contextul unei conversatii. Ai crede ca asemenea tehnologii sunt deocamdata niste basme, dar americanii au facut de curand o demonstratie practica a softului la conferinta Techcrunch40, unde au aratat exact ce stie sa faca SILVIA instalata pe un computer. A reusit de pilda sa deschida si sa inchida mai multe documente Word doar prin comenzi verbale ale utilizatorului.

Softul ar putea functiona pe orice sistem de operare si ar putea fi adaptat chiar si pentru smartphone-uri. Pentru inceput, americanii au in plan sa intre pe piata de jucarii si spera ca in viitor sa incorporeze softul in papusi care sa-ti tina copilul de vorba ca tu sa te ocupi de alte cele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News