LG XPION A10, şah la iMac

05.09.2007
LG XPION A10, şah la iMac

Când vrei să ieşi în evidenţă pe un domeniu, să spunem cel al PC-urilor, ori vii cu o configuraţie care să îi sperie şi pe cei mai entuziaşti, ori apelezi la design. Cum configuraţii de sisteme există de tot felul, de la cele pe care se poate rula doar Solitaire până la cele de care se protejează NASA, îţi rămâne doar design-ul ca armă de luptă.

La acest artificiu a apelat şi LG, creând concurenţă pe segmentul deţinut de Apple cu ale sale simple sisteme iMac. Totuşi, nu doar Apple se află aici, mai nou şi Sony speculează cartea design-ului simplist.

LG XPION A10

Schimbare de atitudine

LG XPION A10Până acum, LG nu se evidenţia pe domeniul sistemelor PC, însă cu XPION A10 lucrurile se schimbă. Cel puţin din punctul meu de vedere, gama de sisteme A10 chiar reuşeşte să se impună prin design, să îi zicem „new-age”.

Cu o grosime de doar 9 cm, unitatea centrală a sistemului pare mai mult un element decorativ pe birou. Iar asta, datorită ascunderii drive-ului optic şi a celorlalte accesorii frontale în spatele unei uşiţe glisante (semi-automată din câte zice producătorul). LG îşi mai laudă sistemul ca fiind unul foarte silenţios graţie tehnologiei „Turbulence Generating Technology”. Numele nu spune prea multe, dar se pare că sistemul „grăieşte” doar prin harddisk.

În componenţă

Dacă se ia la bani mărunţi configuraţia sistemului, îţi dai seama că nici nu e prea greu să îl faci silenţios, iar posibilităţile de upgrade sunt cam nule. Componentele din dotare nu sunt dintre cele mai performante, adică nu adresează sistemul zonei gaming. Se descurcă bine la restul: multimedia, Internet, office, însă deloc mai puţin la jocuri de ultimă generaţie.

Sistemul este format din unitate centrală, mouse şi tastatură, care urmează liniile generale de design. Monitorul nu face parte din configuraţia standard, dar există ca opţional. Un lucru interesant trebuie spus despre tastatură: este rezistentă la lichide.

Sistemul este format dintr-un procesor Intel Core 2 Duo tactat la 2 GHz (E4400), 2 GB de memorie, 320 GB spaţiu pe harddisk, o unitate optică inscriptoare DVD şi sunet HD pe 7.1 canale. Placa video este cea care descalifică XPION A10 din cursa cu jocurile serioase – GeForce 8500GT. În spatele panoului frontal se regăsesc unitatea optică şi majoritatea conectorilor: cititor de memorii externe, doua porturi USB, unul Firewire şi un conector audio S/PDIF. Toate componentele ridică greutatea lui A10 să fie în jurul a 9 kg; o valoare medie pentru un sistem mediu.

LG XPION A10

L-aş cumpăra?

Grea întrebare mi-am mai pus. Poate că da, în cazul în care ar fi ceva mai ieftin. Sunt totuşi 1.200$ puşi la mijloc (fără monitor), iar pentru această sumă, un român cunoscător se cam implică în configurarea unui sistem propriu, bun şi la jocuri. Însă pentru jocuri există şi consolele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News