Mcell – harddisk combinat cu RAM

04.09.2007
Mcell – harddisk combinat cu RAM

Principalele „memorii” ale calculatorului sunt harddisk-ul şi RAM-ul. Prima stochează informaţia pe termen lung, iar a doua pe cea cu care calculatorul lucreaza în timp ce funcţionează. Marea problemă a harddisk-urilor o reprezintă viteza de livrare a datelor cerute, cu mult sub ceea ce poate RAM-ul.

Niponii, cine altcineva, au pus cele două tehnologii una lângă cealaltă şi le-au făcut să lucreze împreună spre binele harddisk-ului. Practic, discutăm de un harddisk dotat cu o baghetă de memorie DDR de 1 GB. Aceasta are rolul de cache, adică de a păstra cele mai accesate informaţii care, la o cerere ulterioară vor fi livrate de aici şi nu citite încă o dată de pe harddisk.

Producătorul este DTS, iar produsul Mcell, deja prezent pe rafturile din magazinele japoneze. Mcell este oferit în variante de 80, 120 şi 160 GB cu preţuri pornind din zona 140$. La interior echipamentul include un harddisk de notebook de 2.5”, o memorie de 1 GB şi alte câteva chip-uri necesare funcţionării.

Producătorii se laudă cu o rată de transfer la citire de 110 MB/s, adică mai rapid cu peste 50% decât ceea ce pot harddisk-urile obişnuite. Alternative la Mcell există, însă acestea dispun de memorii flash, mult mai scumpe decât cele RAM.

DTS Mcell

DTS Mcell

Urmărește Go4IT.ro pe Google News