Memoriile magnetice (MRAM) bootează sistemul instantaneu

11.06.2008
Memoriile magnetice (MRAM) bootează sistemul instantaneu

De când s-a inventat PC-ul, memoria RAM nu a avut parte de o evoluţie prea spectaculoasă, în special dacă ne raportăm la cum s-au dezvoltat celelalte două componente conectate prin northbridge: procesorul şi placa video. Acum însă, IBM şi Toshiba sunt pe cale să revoluţioneze industria hardware înlocuind actualele memorii DRAM cu aşa numitele “memorii magneto-rezistive” (MRAM).

Avantajul utilizării acestui tip de memorii va fi viteza sporită de transfer a datelor, dar mai ales capacitatea de a reţine informaţiile chiar şi după oprirea calculatorului. Mereu am visat la un sistem care să pornească într-un timp neglijabil, aşa cum se întâmplă să spunem în cazul unui calculator de buzunar. Ei bine, memoriile MRAM vor boota sistemul instantaneu tocmai datorită capabilităţii de a păstra informaţia ca pe hard-disk. Un alt avantaj este consumul scăzut de putere, cu 90% mai mic decât la memoriile DDR II.

IBM şi Toshiba se aşteaptă ca memoriile magneto-rezistive să înlocuiască DRAM-ul abia în 2015. Ce îi încurcă momentan este faptul că la temperaturi variabile memoriile MRAM devin instabile.

Memorie MRAM

Urmărește Go4IT.ro pe Google News