Meta vrea să ocolească Play Store și AppStore, permițând instalarea de aplicații direct de pe Facebook

30.06.2023
Meta vrea să ocolească Play Store și AppStore, permițând instalarea de aplicații direct de pe Facebook

Meta va exploata Digital Markets Act (DMA), reglementarea care forțează Apple și Google să accepte pentru consumatorii europeni și alte magazine de aplicații decât cele proprii, transformând clientul Facebook într-un magazin ad-hoc pentru promovarea și vânzarea de aplicații.

Meta va permite achiziționarea și instalarea de aplicații prin simpla interacțiune cu reclamele distribuite pe Facebook, ocolind sistemul de comisioane practicat de Apple și Google. Deși, nu gratuit pentru dezvoltatorii de aplicații care aleg această modalitate de promovare, alternativa ar putea oferi acces la un public mai numeros și poate mai bine țintit. Totodată, aplicațiile achiziționate prin intermediul Facebook ar putea fi ceva ieftine decât în catalogul AppStore.

Meta ar urma să testeze noul tip de reclame într-un proiect-pilot care va include doar câțiva dezvoltatori de aplicații pentru Android, începând cu a doua parte a acestui an.  Cel mai probabil, competiția va deveni reală abia în primăvara anului viitor, când sunt așteptate să intre în aplicare noile reglementări UE.

Android permite deja instalarea de aplicații din afara Play Store, însă Google îngreunează acest lucru legând sistemul de plăți și licențiere cu Play Store, fiind imposibil pentru dezvoltatorii de bună credință să-și vândă aplicațiile sau servicii din interiorul acestora, fără a plăti comisioanele percepute de Google. Mai sunt și avertismentele alarmiste, folosite mai de Google în mod mai mult sau mai puțin justificat pentru a descuraja instalarea de aplicații din afara magazinelor recunoscute. Pornind de la simpla prezență a suportului tehnic necesar, Meta nu are de ales decât să-și testeze noul serviciu mai întâi pe Android, așteptând ca Apple să deschidă în mod oficial opțiunea pentru ”sideload” de aplicații. Chiar și așa, concesiile vor fi acordate doar consumatorilor europeni, Apple păstrând același control strict în țările a căror legislație nu prevăd asta în mod explicit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News