Mic dar voinic: noul sistem Shuttle P2 3700

29.11.2006
Mic dar voinic: noul sistem Shuttle P2 3700
Cuvânt final

Toate bune şi frumoase. Sistemul acesta pare ideal nu? Da, dar ar fi şi câteva neajunsuri. Şi ca deobicei primul loc din primul rând îl ocupă preţul. Alcătuind o configuraţie ca cea din tabelul de mai sus, am obţinut suma de…. 3257 $. Puteţi încerca şi dumeavoastră să vă creaţi propriul PC la adresa aceasta. Am mai putea vorbi iar despre fiabilitate, care este încă un dubiu. În plus sistemele Shuttle vin de obicei cu sigiliu pe carcasă, deci dacă aţi rupt sigiliul puteţi să vă luaţi adio de la garanţie. Personal consider această politică un mare minus, o garanţie pe componente fiind recomandată în cazul segmentului Desktop.

Shuttle P2 3700

Eu unul sunt impresionat de Shuttle P2 3700 care se pare că îndeplineşte pe deplin calitatea de "mic dar voinic". Şi la mine în cameră, unde spaţiul este mai mult lipsă decât existent, ar sta cu siguranţă bine aşa ceva. Şi da, acum visez frumos, pentru că va mai trece mult timp până să mi-l permit. Însă pentru cei pentru care aspectul financiar al acestui sistem nu reprezintă o problemă, modelul este unul de luat în seamă. Cu siguranţă cu el vă veţi face invidioşi toţi prietenii…

Pro
• dimensiuni reduse şi greutate mică ce asigură portabilitate sporită
• design atrăgător al sistemului şi monitorului
• acccesorii multiple şi folositoare
• nivel de performanţă ridicat în orice tip de aplicaţii

Contra
• preţ inexplicabil de mare
• fiabilitate discutabilă
• politica de garantie a firmei este defectuoasă

Un Shuttle cu inimă de leu

Cu atât mai impresionant ni se va părea acest sistem când vom vedea ce conţine el în interior. Coloana vertebrală este placa de bază cu chipset Intel 975X. Aceasta asigură suport pentru CPU-urile Intel Core 2 Duo, memorie DDR2 la 667 MHz în Dual Channel şi 2 plăci grafice ATI conectate prin Crossfire.

Shuttle P2 3700

Astfel, P2 3700 nu duce deloc lipsă de putere de calcul, procesoarele din seria Core 2 Duo făcându-şi pe deplin datoria. Jocuri, filme, aplicaţii paralele şi multitasking, toate vor fi executate cu rapiditate. La performanţe contribuie şi alte componente. Memoria, de tip DDR2, funcţionează în Dual Channel la 667 MHz cum am zis şi mai sus. Important este că chipsetul 975X poate suporta până la 8 GB RAM, dar noi ne-am mulţumi şi cu 2 GB. Cu toate acestea aici nu este valabilă zicala "cei prea mult, strică", deci puteţi pune atâta memorie cât vă ţine bugetul.

Shuttle P2 3700

Arhitectura internă a sistemului Shuttle P2 3700 este una modulară. Astfel, putem relativ uşor să "operăm" în spaţiul îngust din interiorul carcasei şi să facem upgrade-uri. Dintre module, cele mai importante ar fi cele ce conţin CPU-ul, sistemul de răcire, sursa de alimentare şi cele 3 carcase de aluminiu destinate găzduirii a 3 dispozitive de tip 3,5" (harddisk-uri de obicei, sau un modul floppy) şi a unuia de 5,25" (unitate optică gen DVD-ROM, COMBO,etc). Nu are rost să intrăm în detalii prea complicate dar trebuie să menţionăm şi câteva aspecte legate de placa video, pentru că P2 3700 este un sistem destinat Gaming-ului cum am zis la început. Chipsetul plăci de bază permite folosirea unui sistem ATI Crossfire, fiind oferită o placă foarte potentă: Dual Radeon X1950 GT256MB. În condiţiile lansării de către Nvidia a noului cip grafic G80, Shuttle a decis să ofere şi suport pentru placa GeForce 8800 GTS 640MB. Astfel, nu vom avea deloc o problemă în rularea jocurilor de ultimă generaţie cu detaliile la maxim sau în vizionarea filmelor în format HD.

Atenţie deosebită a fost acordată şi sistemului de sunet. Spaţiul foarte mic disponibil a făcut ca Shuttle P2 3700 să conţină o placă Onboard 7.1 Channel Audio w/Digital. Însă nu vă faceţi probleme, calitatea sunetului este foarte bună. Pentru pretenţioşi se oferă şi o soluţie Creative Sound Blaster externă, pe USB.

Compact dar echipat

Computerul a devenit o necesitate pentru omul secolului XXI. De aceea tot mai mulţi încep să aibă un astfel de dispozitiv pe acasă. Cu toate acestea unele persoane sunt mai pretenţioase şi doresc atât performanţă sporită cât şi spaţiu cât mai puţin ocupat de PC. Pe aceştia îi putem sfătui să achiziţioneze un Notebook sau dacă nu, să ia în cosiderare soluţia oferită de Shuttle: computerul de tip Small Form Factor.

Shuttle P2 3700

Ce este acesta? Pe scurt, e un dektop miniaturizat, care ocupă puţin loc în cameră şi care la nevoie poate fi destul de uşor de transportat. Şi una din ultimele creaţii ale celor de la Shuttle este modelul P2 3700, ce înglobează diverse soluţii tehnologice de ultimă oră şi este adresat consumatorului pretenţios sau gamer-ului înrăit.

Shuttle P2 3700

Da, Shuttle-ul este mic. Cât de mic? Cu dimensiuni de 325 (L) x 210 (W) x 220 (H) cm şi o greutate de 3,6 kg sigur nu vă veţi împiedica niciodată de el. Totuşi, tocmai datorită acestei miniaturizări, produsele Shuttle au întâmpinat diverse probleme pe parcursul anilor. Stabilitatea şi fiabilitatea sistemelor le-au dat dureri de cap, pentru că spaţiul liber din interiorul carcasei, fiind foarte redus, împiedica o ventilaţie şi răcire corespunzătoare a componentelor. Dacă se mai adăugau ventilatoare, creştea nivelul de zgomot şi iar nu era bine. Astfel, tehnicienii celor de la Shuttle au experimentat diverse soluţii de design atât intern şi extern, ajungând în timp la dimensiunile de azi, combinate cu un nivel ridicat de performanţă şi silenţiozitate.

Shuttle 17Pe lângă sistemul propriu zis, Shuttle oferă clienţilor şi multe periferice atractive şi folositoare. De exemplu un set de genţi, de bună calitate, destinate transportului mai uşor a sistemului şi a monitorului. Care monitor? Păi, sistemul vine împreună cu un monitor Shuttle 17" LCD XP17. Putem alege şi un altul mai mare, dar pentru portabilitate acesta este perfect. Designul vă va impresiona cu siguranţă, şi desigur că nici la capitolul performanţe nu stă deloc prost: rezoluţie maximă de 1280 x 1024 px, timp de răspuns de 8 ms şi contrast 450:1.