Microsoft se aliază cu AMD pentru extindere în domeniul soluțiilor de accelerare AI

05.05.2023
Microsoft se aliază cu AMD pentru extindere în domeniul soluțiilor de accelerare AI
foto: AMD

După ce a anunțat că va dezvolta propriul chipset pentru accelerare AI, Microsoft confirmă și un parteneriat cu AMD, în care dezvoltatorul de acceleratoare grafice primește finanțare suplimentară pentru expansiune în piața soluțiilor de procesare AI. În schimb, Microsoft va beneficia de sprijinul AMD pentru crearea unei divizii de chipseturi AI.

Primul astfel de chipset este pregătit sub numele de cod ”Athena” și va echipa în mod exclusiv sistemele datacenter folosite pentru Bing Chat și ale servicii bazate pe ChatGPT. Deși presupune un efort financiar considerabil, planul Microsoft ar putea aduce economii considerabile pe termen lung prin reducerea dependenței de Nvidia. Totodată, susținând extinderea AMD pe piața soluțiilor de accelerare AI, Microsoft ar putea forța Nvidia într-un război al prețurilor de pe urma căruia ar putea beneficia întreaga industrie.

Conceput ca un înlocuitor mai rentabil pentru chipset-urile AI de la Nvidia, noul chipset Athena reprezintă o urgență pentru Microsoft, compania lovindu-se de creșterea exponențială a costurilor cu extinderea propriilor sisteme data center. Problema este că interogările făcute pe Bing Chat și alte servicii bazate pe ChatGPT implică un efort computațional foarte mare, Microsoft riscând să devină o victimă a propriului succes, dacă nu găsește o soluție mai puțin costisitoare pentru extinderea infrastructurii data center.

Noua ramură a companiei, Microsoft Silicon, este condusă de fostul director Intel Rani Borkar și a ajuns deja la aproape 1.000 de angajați, dintre care câteva sute lucrează direct la proiectul Athena. Gigantul software ar fi investit deja aproximativ 2 miliarde de dolari în acest efort, adăugând la finanțarea de 11 miliarde dolari direcționată partenerului OpenAI, creatorul ChatGPT.

Între timp, Microsoft va continua și relațiile comerciale cu Nvidia, comandând suficiente chipseturi pentru acoperirea nevoilor actuale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult