MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio review: o placă dedicată entuziaştilor

19.10.2018
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio review: o placă dedicată entuziaştilor
Prezentare

MSI este recunoscut drept unul dintre producătorii cei mai importanţi de componente de PC, în special pe segmentul de gaming, produsele sale premium fiind foarte apreciate de către utilizatori. Modelul Gaming X Trio de GeForce RTX 2080 pe care l-am testat de curând este o implementare foarte neobişnuită a tehnologiei NVIDIA, placa viind livrată într-o formă care ar sugera că avem de a face cu un vârf absolut de gamă. Având în vedere dimensiunile, nu ne-am făcut probleme în privinţa performanţei pe care aceasta ar putea să o livreze.

Prezentare

GeForce RTX 2080 Gaming X Trio nu este prima placă din gama RTX de la NVIDIA pe care o testăm. Săptămâna trecută am avut plăcerea de a ne juca puţin cu modelul ROG Strix OC de la ASUS, un model impresionant la rândul său, dar care din punct de vedere al design-ului iese cu puţini paşi în urma implementării MSI.

Pentru acest model, MSI a luat o pagină din manualul de design NVIDIA şi a decis că nu este cazul să realizeze soluţii de răcire prea diferite între RTX 2080 şi RTX 2080 Ti. Astfel, modelul Gaming X Trio de 2080 este aproape identic în design şi dimensiuni cu modelul mai puternic, lucru care îi conferă şi senzaţia de dispozitiv premium în utilizare.

După cum sugerează şi numele acestei plăci, avem de a face cu trei coolere în partea de sus, care asigură răcirea unui radiator imens, care intră în contact cu toate componentele importante ale plăcii. Tot numele ar putea să sugereze şi faptul că avem de a face cu o placă video care ocupă trei slot-uri în carcasă şi care reuşeşte să fie chiar puţin mai lungă decât soluţia ROG Strix de la ASUS. Acest RTX 2080 reuşeşte lejer să depăşească dimensiunile modelului de top AORUS GeForce GTX 1080 Ti pe care l-am testat astă-vară, o placă video la rândul ei imensă.

Din punct de vedere al design-ului, MSI a ales să folosească o iluminare RGB în principal pe laterala dinspre exterior, cu logo-ul MSI iluminat şi cu o bandă multicoloră deasupra, plus alte patru zone mai mici în jurul celor trei ventilatoare. Avantajul faţă de soluţia Strix este că iluminarea este mai avansată, lucru care permite setarea unor efecte mai arătoase, precum celebrul „curcubeu”.

Pe partea din spate a plăcii avem o suprafaţă metalică groasă, care adaugă câteva grame bune la greutatea totală a plăcii, iar în partea din spate întâlnim doi conectori de alimentare cu opt pini, pentru overclocking îmbunătăţit. Soluţia NVIDIA de referinţă necesită un conector de 8 pini şi unul de 6 pini.

Există şi câteva diferenţe faţă de soluţia ASUS la capitolul conectori. Modelul ROG Strix oferea în partea din spate două mufe HDMI şi două Display Port, alături de un USB Type-C. Ei bine, MSI Gaming X Trio vine echipat cu trei mufe DisplayPort, un singur HDMI şi un USB Type-C, asemeni design-ului de referinţă.

Un accesoriu ciudat care se livrează cu acest model, pe lângă cablul de conversie de la conector cu şase pini la unul cu opt, este o bară metalică, care ar putea fi montată în sistem pentru susţinerea plăcii, aceasta fiind foarte grea, la peste 1,5 kg.

 

Tehnologie şi Specificaţii

Tehnologie şi Specificaţii

Despre tehnologiile oferite de noua arhitectură Turing am vorbit atât la lansarea acesteia, cât şi în review-ul precedent al plăcii RTX 2080 de al ASUS, aşa că nu vom relua acelaşi subiect din nou. Important de menţionat este că momentan nu avem cum să testăm tehnologiile noi propuse de NVIDIA, precum Ray Tracing şi DLSS, aşa că vom reveni cu detalii despre acestea într-un articol viitor, imediat ce avem software pe care să îl putem testa la prima mână.

Site-ul MSI vorbeşte despre implementarea unor „tehnologii” la nivelul PCB-ului, care să asigure o răcire mai bună şi să împiedice deteriorarea în timp. De exemplu, radiatorul se montează pe PCB pe o placă metalică, amplasată deasupra memoriilor, care asigură transferul de energie mai eficient. De asemenea, placa de metal de pe spate este realizată atât pentru a oferi un design mai arătos, dar şi pentru a împiedica îndoirea plăcii în timp din cauza greutăţii. Nu în ultimul rând, între placa metalică şi PCB au fost amplasate mici bucăţi de material termoconductiv pe spatele memoriilor şi procesorului, aceasta ajutând la rândul ei la procesul de răcire.

GPU NVIDIA GeForce RTX 2080 (TU104)
SMs 46
CUDA Cores 2944
Tensor Cores 368
RT Cores 46
Texture Units 184
ROPs 64
Giga Rays/s 8
RTX Performance 60T-RTX OPS
GPU Base Clock 1.515 MHz
GPU Boost Clock 1.860 MHz (Default) / 1.890 MHz (OC)
Memory 8 GB GDDR6
Memory Clock
14.000 MHz
Memory Interface 256-bit
Memory Bandwidth 448 GB/s
TDP 260 W (alimentare 2 x 8-pin)
Conectori
  • 3 x DisplayPort 1.4
  • 1 x HDMI 2.0b
  • 1 x USB Type-C
Dimensiuni 29,97 x 13,04 x 5,41 cm

 

Platforma de test

Platforma de test

Întrucât am avut plăcile MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, ASUS ROG Strix GeForce 2080 OC şi modelul Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC (pe care îl vom acoperi într-un articol viitor) simultan la test, toate au fost testate în paralel, pe acelaşi sistem, în aceleaşi condiţii.

Am folosit un sistem bazat pe Ryzen 7 1700 tactat la 3,8 GHz, cu 16 GB RAM ADATA XPG SPECTRIX D41, folosind o placă de bază MSI XPOWER GAMING TITANIUM şi o sursă FSP AURUM Platinum de 1.000 W.

La nivel software, am avut de a face cu Windows 10 Pro cu actualizările la zi (October 2018) şi cu cel mai nou driver NVIDIA disponibil la momentul testării, versiunea 416.16.

CPU AMD Ryzen 7 1700 OC @ 3,8 GHz (8 core/16 threads)
Cooler Corsair H110i All-in-One watercooling
Placă de bază MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM
Chipset X370
GPU MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio
RAM ADATA XPG SPECTRIX D41 16 GB DDR4 @ 3.200 MHz (2 x 8 GB)
SSD OS Kingston ssdNOW KC400 256 GB SATA III
Sursă FSP AURUM Platinum 1.000W
Carcasă NZXT H440

 

Software, frecvenţe, overclocking şi temperaturi

Software şi frecvenţe

MSI propune pentru plăcile sale video software-ul Dragon Center, utilă în mare parte pentru setarea profilului OC din fabrică. Aplicaţia se încarcă foarte greu, chiar şi pe sistemul pe care l-am avut la dispoziţie (departe de a fi considerat vreo vechitură), sistemul de operare şi aplicaţiile fiind instalate pe un SSD destul de rapid. Interfaţa aplicaţiei este slabă, asemeni altor aplicaţii MSI pe care le-am testat în trecut precum Gaming Center şi Mystic Light (aplicaţia pentru configurarea LED-urilor RGB).

Desigur, pentru cei care doresc să facă overclocking avansat, MSI propune Afterburner, deja standardul în industrie pentru modificarea frecvenţelor plăcilor video.

Din fabrică, implementarea MSI vine cu frecvenţe similare cu cele pe care le-am întâlnit şi la placa produsă de ASUS. Vorbim despre o frecvenţă de boost de 1.860 MHz cu memoriile la 14.000 Mhz, faţă de frecvenţa stock de 1.515 MHz, pe care nu o întâlnim nici măcar pe plăcile Founder’s Edition. Profilul OC de la MSI este astel modest, adăugând 7 MHz la GPU şi încă 140 MHz la memorii (X2), pentru frecvenţe finale de 1.867 MHz, respectiv 14.280 MHz.

Având în vedere impactul mic pe care îl poate avea overclocking-ul la acest nivel, diferenţa de performanţă între modul obişnuit fără OC şi OC este neglijabilă, doar profiul de răcire ar putea fi puţin mai puternic, lucru care ar duce la o temperatură scăzută în utilizare şi la o frecvenţă finală de boost mai ridicată. Frecvenţa la care s-a stabilizat în utilizare normală această placă cu profilul OC a fost de 1.965 Mhz, semnificativ mai jos decât modelul ASUS testat anterior.

Overclocking

Am reuşit să ridicăm frecvenţa modelului MSI RTX 2080 Gaming X Trio peste limitele din fabrică cu doar 60 MHz pentru GPU şi 700 MHz pentru memorii. După cum am menţionat şi în review-ul anterior, memoriile ar fi mers mai sus, însă aportul de performanţă nu este tocmai relevant, iar anumite jocuri şi aplicaţii ar putea deveni instabile din această cauză, chiar dacă altele merg fără probleme.

Cu 60 MHz în plus, frecvenţa de boost „declarată” ar fi de aproximativ 1.910 MHz o limită similară cu cea a modelului ROG Strix, ceea ce ne face să credem că aceasta ar fi limita majorităţii plăcilor de pe piaţă. Desigur, cei care au noroc la „loteria siliconului” ar putea da peste cipuri mai bine făcute, care să reziste mai mult, însă cam atât se poate cu majoritatea plăcilor de top (trebuie să luăm în considerare că am avut de a face cu plăci din gama superioară, cu răcire tri-slot şi trei ventilatoare, plus backplate metalic şi radiatoare foarte mari).

Cu profilul de overclocking activ, placa s-a stabilizat pe undeva pe la 2.010 MHz în utilizare normală, fără să dea semne de oboseală. Coolerul a fost foarte silenţios, pornind doar la puţin peste 30% din putere chiar şi în full load. Practic, toată tehnologia de răcire implementată pe acest model rezultă în utilizare silenţioasă pe tot parcursul utilizării. Ba chiar coolerul este setat din fabrică în aşa fel încât să pornească abia după ce depăşeşte 60 de grade.

Temperaturi

Şi aşa intrăm în discuţia despre temperaturi, capitol la care MSI RTX 2080 Gaming X Trio stă foarte bine. Cu profilul OC standard, placa nu depăşeşte 67 de grade şi frecvenţa de 1.965 MHz în boost şi rămâne acolo, cu ventilatoarele coolerului la o turaţie mică, greu de perceput. De dragul comparaţiei, am dat şi coolerele la maximum pentru a verifica diferenţa de frecvenţe şi de temperaturi. În full load, după câteva minute bune de rulat, placa a urcat frecvenţa cu încă 15 MHz până la valoare de 1,980 MHz şi temperatura a scăzut la numai 51 de grade. Acesta este însă un caz extrem şi nu l-am folosit în testarea propriu-zisă a performanţei.

Testele în overclocking sunt însă foarte interesante. Nu numai că temperatura nu s-a schimbat deloc, fiind constantă la 67 de grade, însă frecvenţa procesorului grafic a crescut la 2.010 MHz şi a rămas constantă şi stabilă acolo. Astfel, avem un boost final de peste 100 MHz faţă de frecvenţa de obţinută overclocking „standard”. Când pornim coolerele la maximum avem parte de frecvenţe de până la 2.040 MHz, cu o temperatură constantă de 51 grade. O performanţă deloc rea, însă mai mică decât în cazul modelului ROG Strix, care atingea la 52 de grade 2.070 MHz cu un overclocking similar. Tindem să dăm vina mai degrabă pe cip decât pe soluţia de răcire, care pare să îşi facă foarte bine treaba.

(Screenshot-urile au fost realizate după perioada de testare, folosind un alt driver decât cel menţionat. În screenshot-uri frecvenţa memoriilor a rămas cea de la overclocking-ul implicit, însă creşterea frecvenţei memoriilor nu a afectat temperaturile pe perioada testării)
Metodologia de testare

Metodologia de testare

Am folosit acelaşi proces de testare precum în cazul review-ului precedent, pe care cel mai probabil că îl vom face standard de acum înainte. Avem o selecţie de zece jocuri şi patru teste 3D Mark. Jocurile sunt rulate în rezoluţiile cele mai relevante pentru vremurile noastre, adică 1080p, 1440p şi 2160p, folosind cele mai înalte setări disponibile prin profilele standard (alternativ pornite manual în jocurile care nu au o setare Very High sau Ultra) cu funcţiile Anti Aliasing dezactivate. Testele au fost realizate atât cu profilul OC standard, din aplicaţia Dragon Center, cât şi folosind profilul personalizat din MSI Afterburner.

Graficele includ atât rezultatele atinse cu MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, cât şi pe cele pe care le-am obţinut anterior cu modelul ROG Strix, plus testele făcute pe GTX 1080 Gaming OC de la Gigabyte, pe care îl folosim ca punct de comparaţie faţă de o placă din gama inferioară din generaţia precedentă.

 

3DMark

3DMark

(click pe poză)

Rezultatele din 3DMark arată cam ceea ce vom vedea în continuare şi în testele de gaming. Soluţia MSI, chiar şi cu profilul OC din fabrică, reuşeşte să scoată scoruri mult mai mici decât soluţia ASUS ROG Strix în condiţii similare. Fiind însă modele atât de asemănătoare în construcţie şi capabilităţi, atunci când aplicăm profilul de overclocking personalizat, cele două plăci încep să se „egaleze”, diferenţele între ele fiind infime.

Gaming – 1080p

Gaming – 1080p

(click pe poza)

În 1080p, soluţia MSI s-a comportat pe frecvenţe standard semnificativ mai slab decât ASUS-ul testat anterior în majoritate titlurilor testate. Acest comportament ar putea fi şi rezultatul driverilor încă timpurii pentru seria de plăci video RTX de la NVIDIA, însă overclocking-ul îi oferă un boost semnificativ, care în anumite cazuri chiar depăşeşte (cu foarte puţin) modelul Strix. În general, cu overclocking, ambele plăci oferă performanţă aproape identică.

Gaming – 1440p

Gaming – 1440p

(click pe poză)

Cam aceeaşi situaţie continuă şi în cazul gaming-ului la 1440p, multe dintre titluri rulând la framerate mai mic pe MSI cu overclocking-ul propus de MSI şi la un nivel similar cu ROG Strix după overclocking.

Gaming – 2160p

Gaming – 2160p 

(click pe poză)

Aceste plăci video se simt cel mai bine în 4K, unde procesorul nu mai este un factor care poate limta performanţa (cel puţin momentan). Astfel, În această rezoluţie, MSI-ul îşi ia avânt şi reuşeşte să îşi susţină avantajul în multe dintre teste. Desigur, diferenţa nu este mare faţă de ROG Strix, însă faţă de GTX 1080, diferenţa dintre cele două generaţii în termeni de performanţă este foarte mare.

Concluzii

Concluzii

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio este o placă video în primul rând arătoasă, fiind echipată cu o răcire care este probabil cu mult peste ceea ce are nevoie un cip Turing TU140, însă probabil suficient pentru un TU102, cipul care se regăseşte în plăcile RTX 2080 Ti. Din punct de vedere al performanţei, soluţia MSI s-a dovedit a fi puţin mai bună decât ASUS, dar doar după un overclocking manual. Frecvenţele standard şi frecvenţa de OC propusă de MSI sunt puţin cam conservatoare, soluţia de răcire, cât şi cipul putând duce semnificativ mai mult decât este recomandat.

Ce-i drept, placa de la MSI este mai atrăgătoare din punct de vedere al design-ului şi poate fi integrată cu succes în sisteme pe care să le afişezi (în public sau online), iluminarea fiind mult mai avansată, oferind efecte mai impresionante şi mai multe la număr. Desigur, nu toţi gamerii sunt pasionaţi de luminiţe colorate şi de aspectul estetic al sistemului, unii dorindu-şi performanţă cât mai bună la un preţ cât mai mic. Astfel, este posibil ca Gaming X Trio să aibă un preţ mai mare decât alte implementări de RTX 2080 tocmai pentru că are luminiţe mai avansate, care adaugă bani în plus la costul de producţie.

La final de zi, această placă nu este deloc rea, ba chiar este foarte bine pusă la punct şi este ideală pentru cei care îşi doresc un sistem silenţios, coolerele sale fiind folosite în cel mai rău caz la 35% din putere pe modul auto. Desigur, cei care pot să trăiască cu zgomotul mai mare (care este totuşi mult mai suportabil decât soluţii de răcire de tip turbină, de exemplu), pot să stoarcă puţin mai multă performanţă din această placă, fiind la alegerea lor dacă vor să suporte consumul şi decibelii în plus ai sistemului.

Păcat însă că potenţialul adevărat al plăcilor RTX 2080 nu poate fi momentan testat, întrucât nici la mai bine de o lună de la lansare nu avem la dispoziţie jocuri care să profite de tehnologiile Ray Tracing şi DLSS. Momentan aceste plăci sunt doar alternative mai noi la modelele GTX 1080 Ti, care în viitor ar putea aduce fie un nou tip de grafică, nemaivăzută până în prezent în timp real, fie performanţă mai bună, în special în rezoluţii înalte (4K).

Şi de fapt aici este secretul noii generaţii de plăci video NVIDIA. Rezoluţia 4K la 60 de cadre pe secundă este ţinta pentru RTX 2080 şi cam toate implementările vor putea face acest lucru în modul „standard”, fără a folosi nucleele Turing. Atunci când vom întâlni jocuri cu Ray Tracing, ne aşteptăm ca rezoluţia de bază să rămână 1080p, efectele noi de reflexii şi noul model de iluminare realistă fiind extrem de greu de rulat chiar şi pentru aceste plăci video, realizate special pentru astfel de cazuri de utilizare.

 

Părţi pozitive

Design exterior foarte atrăgător
Vine la pachet cu un bracket pentru susţinerea plăcii în carcasă
Performanţă foarte bună
Temperaturi scăzute şi coolere silenţioase pe tot parcursul testării

Părţi negative

Tehnologiile noi de la NVIDIA încă nu pot fi testate
Luminiţele afectează negativ preţul
Frecvenţele OC standard oferă performanţă slabă, în comparaţie cu concurenţa

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult