NVIDIA a anunţat GTX Titan X (2016): noul rege al plăcilor video

22.07.2016

NVIDIA a lansat în ultimele câteva luni trei modele de plăci video dedicate gamerilor, fiecare orientat către un tip de jucător. După recenta lansare a modelului 1060 în magazine, ne-am fi aşteptat la puţin răgaz înainte de o nouă lansare, însă compania a dezvăluit în mod oficial noul GeForce Titan X pe arhitectură Pascal, un adevărat monstru al procesării grafice, care va întrece fără drept de apel chiar şi modelul 1080, considerat în acest moment cel mai puternic de pe piaţă.

Dacă 1080 este soluţia pentru gamerul care doreşte calitate extremă, indiferent de preţ, 1070 este dedicat gamerului cu pretenţii, dar cu buget nu foarte mare, iar 1060 este pentru gamerul de rând, noul Titan X este pentru utilizatorii extremi, care vor întotdeauna să aibă cel mai bun hardware existent. Seria Titan de la NVIDIA a fost întotdeauna o soluţie extremă, care nu se adresează publicului larg, iar noul Titan X demonstrează asta încă odată, atât prin specificaţiile tehnice uimitoare, cât şi prin preţul foarte ridicat, fiind cu 20% mai scump decât generaţia precedentă.

Noul Titan X a păstrat numele predecesorului său, însă îl depăşeşte din toate punctele de vedere. Acesta integrează un GPU cu 12 miliarde de tranzistori şi 3584 de nuclee CUDA, care oferă o performanţă de 11 TFLOPS (în comparaţie, modelul GTX 1080 vine cu 7,2 miliarde de tranzistori, 2560 nuclee CUDA şi oferă o performanţă de 8,2 TFLOPS). Memoria VRAM nu a crescut în capacitate, însă a crescut în performanţă. NVIDIA a integrat pe PCB-ul lui Titan X tot 12 GB de memorie, însă de data aceasta a optat pentru GDDR5X de la Micron, acelaşi tip de memorii folosit şi pe modelele 1080, cu o lăţime de bandă de 480 GB/s.

În cazul în care vă întrebaţi când veţi putea pune mâna pe o asemenea placă video, NVIDIA a oferit chiar şi o dată de lansare, care nu este deloc departe. Titan X se va lansa pe 2 august în Statele Unite şi Europa, urmând să apară apoi şi în Asia. Veştile proaste le-am păstrat pentru final, însă. Cei care îşi doresc un asemenea „monstru” vor trebui să scoată din buzunare 1200 de euro, adică echivalentul unui PC de gaming complet echipat, mai mult decât capabil să ruleze toate jocurile din prezent pe detalii maxime. Desigur, Titan X nu este pentru cei care fac compromisuri şi cu siguranţă va putea rula orice îi arunci în faţă la detalii foarte înalte pentru mai bine de doi-trei ani.

Citeşte şi NVIDIA lansează GeForce GTX 1080, cea mai puternică placă video a momentului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video