Nvidia anunță ULMB 2, tehnologia care face uitat efectul de blur pe viitoarele monitoare de gaming

03.06.2023
Nvidia anunță ULMB 2, tehnologia care face uitat efectul de blur pe viitoarele monitoare de gaming

Venind ca o extensie a tehnologiei ULMB anunțată în anul 2015, Nvidia ULMB 2 îmbunătățește substanțial luminozitatea imaginii, punând în valoare noile generații de ecrane LCD cu rată mare de refresh.

Pe scurt, Nvidia ULMB este o tehnologie intenționată pentru monitoare bazate pe tehnologia LCD, care sincronizează sursa de lumină LED aflată în spatele ecranului cu rata de împrospătare a imaginii pe ecran. Ideal, iluminarea LED este oprită atât timp cât panoul LCD face tranziția de la o imagine la alta, ascunzând orice inconsistență ce ar putea afecta claritatea imaginii. Implementată corect, tehnologia livrează imagine la claritate perfectă, totodată compensând pentru o limitare naturală a ochilor umani, care nu pot urmări chiar atât de bine imagini în mișcare, oricât de clare ar fi acestea

Nvidia ULMB 2 vine să reducă timpul în care iluminarea LED este oprită pentru ascunderea efectului de blur de la 75% din timp la mai puțin de 50%, aproape dublând luminozitatea imaginii.

Ce-i drept, Nvidia nu spune nimic despre celelalte limitări alte tehnologiei ULMB, cum ar fi incompatibilitatea G SYNK și AMD FreeSynk. Practic, pentru a te bucura pe deplin de avantajele acestei tehnologii ai nevoie de un PC capabil să păstreze rata maximă de refresh suportată de monitor (ex. 144 HZ, 240Hz, sau chiar 360Hz), pentru a preveni apariția efectului de sacadare a imagini.

Potrivit Nvidia, ULMB 2 îmbunătățește claritatea imaginii până la aproximativ de 3x rata nativă de refresh. Astfel, un monitor ULMB 2 cu rată de refresh nativ la 120Hz ar putea livra imagini mai clare decât un monitor la 480Hz, de tip convențional.

Cât despre monitoarele de nouă generație, bazate pe tehnologie OLED, inovația numită ULMB 2 este irelevantă pentru acestea, tehnologia OLED oferind deja timp de răspuns net superior până și celor mai avansate ecrane LCD, fără complicația unei surse de iluminare separată. În schimb, avem alte dezavantaje precum posibilitatea manifestării efectului de burn-in și prețul de achisiție mult mai mare.

Momentan, singurele modele de monitoare compatibile ULMB 2 sunt Acer Predator XB273U F și Asus ROG Swift PG27AQN, alte două modele urmând să fie anunțate în viitorul apropiat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult