Șeful tehnologiei de la NVIDIA: „nu am crezut niciodată în cripto”. Laudă tehnologiile AI, care rulează tot pe plăci video

28.03.2023
Șeful tehnologiei de la NVIDIA:

Nvidia a fost una dintre companiile care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma boom-ului criptomonedelor din perioada pandemiei. Compania a vândut o cantitate record de plăci video, folosite în principal pentru minatul de criptomonede, în timp ce gamerii nu găseau stocuri de plăci video, sau atunci când le găseau erau la prețuri umflate chiar și de două sau trei ori. Acum, după ce Ethereum a trecut la staking de la proof-of-work, iar valoarea criptomonedelor a scăzut semnificativ, Nvidia pare că și-a schimbat părerea despre acest domeniu, spunând că „nu adaugă nimic util societății”.

După ce au încasat profiturile, reprezentanții NVIDIA spun că nu au crezut niciodată în criptomonede

Declarația a fost oferită de Michael Kagan, Chief Technology Officer la NVIDIA, în contextul în care Nvidia a găsit un nou domeniu foarte profitabil, în care plăcile sale grafice sunt din nou în centrul atenției: inteligența artificială. Pentru antrenarea și rularea de algoritmi AI, precum ChatGPT, DALL-E sau Midjourney, sunt necesare plăci grafice cu nuclee AI performante, iar „coincidența” face că tocmai Nvidia produce și vinde aceste produse.

„Tot acest domeniu cripto, avea nevoie de procesare paralelă, iar Nvidia oferea cea mai bună soluție, așa că au programat hardware-ul pentru a fi folosit în acest scop. Au cumpărat multe produse și eventual s-a prăbușit, pentru că nu aduce nimic util societății. AI-ul face asta.

Cu ChatGPT, toată lumea poate crea propriul hardware, propriul program: îi spui ce să facă și o va face. Și dacă nu funcționează așa cum vrei, îi spui că vrei ceva diferit”, a declarat Kagan pentru The Guardian.

Folosirea plăcilor grafice pentru minatul de criptomonede este ceva ce nu aduce utilitate în societate, pe când AI-ul da, spune Kagan. ChatGPT, cea mai nouă „jucărie” online din domeniul AI, a fost antrenat folosind 10.000 de plăci video NVIDIA, iar acum compania oferă atât soluții dedicate pentru centre de date, dar își pune la dispoziție și centrele de date proprii, prin intermediul tehnologiilor cloud, care sunt echipate cu soluții specializate foarte performante.

Ce omite Kagan să menționeze este că în plină criză de plăci video, când clienții nu puteau găsi hardware la raft, Nvidia începuse să livreze comenzi direct către „mineri”, fără să mai trimită plăci video și către magazine. Iar după ce piața cripto a picat, compania a lansat noua generație de plăci video la prețuri cu 50-60% mai mari decât aceeași zonă de performanță din generația precedentă, pe baza prețurilor umflate din perioada pandemiei, cauzate de piața cripto. Cumva, indiferent dacă Nvidia consideră că ceva aduce ceva bun sau nu societății, compania este tot timpul acolo pentru a încasa profiturile.

„Nu am crezut niciodată că zona cripto este ceva ce va face ceva bun pentru umanitate.”, a mai declarat Kagan.

sursa: The Guardian

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult