NVIDIA pregăteşte GeForce GTX 1080, cu 8GB memorie GDDR5X şi GPU bazat pe nucleul Pascal

11.03.2016
NVIDIA pregăteşte GeForce GTX 1080, cu 8GB memorie GDDR5X şi GPU bazat pe nucleul Pascal

Potrivit zvonurilor circulate de surse apropiate partenerilor NVIDIA din Asia, celebrul producător de acceleratoare grafice pregăteşte completarea ofertei de plăci video cu primul model GeForce înzestrat cu un GPU bazat pe nucleul Pascal, folosind noul tip de memorie GDDR5X.

Aparent, evenimentul de lansare este programat pentru data de 27 mai, cu patru zile înainte de startul expoziţiei Computex 2016.

Cu nume de cod GP104, noul GPU nu va fi cel mai puternic procesor grafic pregătit de NVIDIA pentru acest an, acest titlu urmând să fie adjudecat la o dată ulterioară de modelul GP100, descris în unele zvonuri ca având nu mai puţin de 17 miliarde de tranzistori şi chip-uri de memorie HBM2 integrate pe pastila procesorului, după exemplul oferit deja de AMD cu seria de plăci video Radeon Fury.

Realizat folosind procesul de fabricaţie pe 16 nm şi tranzistori cu tehnologie FinFET, nucleul GP104 rezervat pentru GeForce GTX 1080 este cuplat cu 8GB memorie GDDR5X, accesată folosind un bus de 256 biţi. Optimizată pentru un consum de energie nu foarte mare, noua placă video ar urma să primească doar nu conector de alimentare PCI-E cu 8 pini. La partea de conectivitate, este aşteptat să găsim două ieşiri DisplayPort, respectiv câte o ieşire HDMI şi DVI.

În paralel, NVIDIA ar putea lansa şi un model GeForce GTX 1070, oferind un nivel de performanţă apropiat, însă la un preţ ceva mai accesibil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult