pcFactory Entry Gamer sau cum să te joci serios cu 2.000 lei

22.11.2008
pcFactory Entry Gamer sau cum să te joci serios cu 2.000 lei
Construcţie şi dotări

Anul 2008 a fost unul prolific pentru industria jocurilor pe calculator şi în mod special a doua sa jumătate s-a remarcat printr-un număr mare de titluri lansate. Putem doar să menţionăm FIFA09, Fallout 3, Far Cry 2, Red Alert 3 şi Need for Speed Undercover ca să vă faceţi o idee. Pentru cei care işi simt sistemul de acasă depăşit şi se gândesc la un upgrade, vom prezenta în continuare o soluţie de buget, creată special pentru pasionaţii de jocuri care nu-şi permit o configuraţie 3-SLI bazată pe Intel Core i7. Sistemul a fost construit de magazinul virtual pcFactory.ro şi poate fi achiziţionat contra sumei de 2.000 lei.

Construcţie şi dotări

pcFactory Entry Gamer - o solutie de buget pentru jucatori

Deşi vorbim despre o soluţie de buget, carcasa unui sistem de jocuri ar trebui să fie deasupra celor mai ieftine de pe piaţă. Asigurarea unui flux de aer bun poate permite supratactarea componentelor, mai ales când acestea nu se încadrează în segmentul de top. În plus, aspectul vizual este şi el important. Ţinând cont de toate acestea, producătorul s-a oprit la o carcasă Apevia X-Qpack2 în format barebone cu panouri laterale transparente. În ciuda dimensiunilor de 37,3 x 28,4 x 23 cm, ea adăposteşte cu uşurinţă o placă de bază mATX. Dotările îi vor încânta pe cei pasionaţi de case modding.

Apevia X-Qpack2 este livrată cu două ventilatoare silenţioase şi iluminate cu LED-uri: unul de 80 mm în faţă şi unul de 120 mm în spate. În plus, pe faţa carcasei se găseşte un mic afişaj ce indică temperaturile înregistrate de cei doi senzori incluşi. Datorită dimensiunilor, numărul locaşelor pentru harddisk-uri este limitat la două şi pot fi instalate doar două unităţi optice şi o unitate floppy sau un cititor de carduri. Carcasa este livrată cu o sursă de alimentare Topower SilentEZ de 400 W cu PFC activ şi două rail-uri separate de 12 V.

Carcasa Apevia cu panouri laterale transparente

Producătorul sistemului a ales să-l construiască în jurul unei plăci de bază J&W, o companie destul de nouă pe piaţa de componente hardware. Chipsetul plăcii de bază este nForce 630i, ea fiind dotată şi cu o placă grafică încorporată GeForce 7100. Memoria RAM poate fi montată pe doar două sloturi, cei de la pcFactory oferind două module de memorie de 2 GB fiecare. Ele sunt produse de Exceleram, sunt dotate cu radiatoare şi au timing-urile 5-5-5-15. Pentru expansiune, placa de bază oferă un slot PCI Express x16, un slot PC Express x1 şi două sloturi PCI. Pe panoul posterior se găsesc 4 mufe USB 2.0, conectorul LAN, mufele audio şi toate cele trei tipuri de mufe video: HDMI, DVI şi D-Sub.

În cazul procesorului, cei are au asamblat sistemul au fost nevoiţi să facă un compromis. Când preţul mic este o prioritate, cel mai important rol într-un sistem pentru jocuri îl va avea placa video. Procesorul are o prioritate secundară deoarece nu influenţează atât de mult performanţa în jocuri precum placa video. Astfel, s-a decis dotarea sistemului cu un procesor Intel Pentium Dual Core E5200 ce rulează la frecvenţa de 2,5 GHz şi este dispune de 2 MB level 2 cache. Deşi nu este un model foarte performant, E5200 este construit pe 45 nm şi poate fi supratactat fără dificultate şi chiar folosind cooler-ul cu care este livrat. Cei de la pcFactory au decis să folosească un cooler diferit pentru a face supratactarea şi mai tentantă, mai precis un ZEROtherm CF900 dotat cu patru heatpipe-uri şi un ventilator silenţios de 92 mm.

Panoul posterior al sistemului

Placa video, piesa de rezistenţă a sistemului, vine de la Twintech şi este dotată cu chipsetul Nvidia GeForce 9800 GT. Acesta din urmă este de fapt vechiul 8800 GT, o versiune mai puţin performantă a lui 8800 GTS. Memoria RAM este de 512 MB DDR3. Această placă video ar trebui să ruleze majoritatea jocurilor la rezoluţie de 1600×1200 cu detalii High. Turaţia ventilatorului cu care este dotată poate fi controlată cu ajutorul unui potenţiometru pentru a reduce nivelul de zgomot atunci când nu sunt rulate jocuri. Cele două ieşiri video sunt de tip DVI şi suportă DHCP.

Stocarea datelor se face pe un harddisk SATA II Western Digital Caviar SE16 (WD3200AAKS) cu o capacitate de 320 GB şi 16 MB de memorie buffer. Unitatea optică LG H66N este tip DVD writer şi se conectează la placa de bază tot pe magistrală SATA. Panoul frontal al carcasei facilitează conectarea a două dispozitive pe portul USB, a unei perechi de căşti cu microfon şi a unui dispozitiv cu interfaţă Firewire.

Conectorii de pe fata carcasei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News