Performanţele Windows 10 on ARM, puse din nou la îndoială

16.08.2018
Performanţele Windows 10 on ARM, puse din nou la îndoială

După lansarea lui HP Envy x2 şi ASUS NovaGo, primele laptopuri care promiteau să ofere o experienţă Windows 10 convingătoare folosind hardware împrumutat de la telefoane mobile, iniţiativa Windows 10 on ARM pare să fi rămas fără suflu.

Recomandată prin eficienţa consumului de energie şi costul mai mic decât întâlnim de obicei la o configuraţie Intel sau AMD, soluţia propusă de Qualcomm s-a lovit de înverşunarea gigantului Intel pentru blocarea apariţiei unui nou competitor, dar şi de performanţele relativ mici oferite de chipsetul împrumutat de la dispozitive smartphone.

Rezolvarea promisă de Qualcomm pentru problema deficitului de performanţă este Snapdragon 850, o versiune uşor modificată a chipsetului Snapdragon 845, care ar trebui să ofere până la 30% mai multă performanţă decât predecesorul Snapdragon 835. Numai că testele rulate cu ultima versiune oficială de Windows 10 pentru PC (build 1803) arată performanţe mai degrabă dezamăgitoare.

Potrivit rezultatelor apărute în arhiva online a popularului benchmark Geekbench, obţinute cu un portabil cunoscut deocamdată după numele de cod Lenovo 81JL, sporul de performanţă adus de chipsetul Snapdragon 850 este de aproximativ 23% în testele single-core şi 7.3% în cele multi-core. Prea slab pentru a ameliora în mod convingător deficitul de performanţă resimţit de utilizatorii primei generaţii de portabile Windows 10 on ARM, noul procesor pune sub semnul întrebării capacitatea celor de la Qualcomm de a furniza o platformă hardware competitivă pentru piaţa de PC-uri low-cost.   

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult