Picotux 100: cel mai mic sistem desktop din lume

13.08.2008
Picotux 100: cel mai mic sistem desktop din lume

Spaţiul de lucru de pe birou este mereu insufucient, mereu ocupat de obiecte mai mult sau mai puţin folositoare. Unul dintre ele este în mod obligatoriul sistemul desktop. Dacă actuala “staţie de lucru” te deranjează prin “statura impozantă”, iar job-ul tău de funcţionar la Poşta Română presupune utilizarea unor aplicaţii fără interfaţă grafică, atunci computerul Picotux 100 este soluţia. Dimensiunile sale sunt aproape neglijabile (35 x 19 x 19 mm), iar configuraţia îţi stârneşte în suflet adevărate nostalgii.

Procesorul construit în arhitectura ARM are o frecvenţă de 55 MHz, iar memoria RAM numără nici mai mult nici mai puţin de 8 MB, suficient cât să rulezi un Mortal Kombat III în pauze. Accesul la reţeaua locală se face cu ajutorul unui clasic adaptor ethernet 10/100 Mbit. Capacitatea de stocare este de-a dreptul “impresionantă”: 2 MB, din care 720 KB sunt ocupaţi de sistemul de operare uClinux 2.4.27 Big Endian (o distribuţie Linux obscură).

Picotux a apărut pe piaţă acum trei ani, însă abia acum când toţi căutăm să eliberăm cât mai mult spaţiu (nu doar pe birou ci şi în locuinţă) a reuşit să ne atragă atenţia. Încă se poate comanda, dar vă avertizez că preţul nu este chiar o pomană: 100 $ versiunea cu 2 GB memorie flash plus încă 15 $ pentru o carcasă metalică de protecţie. Detalii pe www.picotux.com.

Picotux - cel mai mic sistem desktop din lume

Urmărește Go4IT.ro pe Google News