Primul clasament cu cele mai fiabile SSD-uri din lume, publicat de un celebru furnizor de servicii cloud

04.03.2022
Primul clasament cu cele mai fiabile SSD-uri din lume, publicat de un celebru furnizor de servicii cloud

În timp ce clasicele HDD-uri mecanice continuă să fie o alegere înțeleaptă pentru cei aflați în căutarea unei soluții de stocare cât mai ieftină și comod de folosit, adecvată pentru sarcini de arhivare care nu necesită acces rapid și nici foarte frecvent la datele puse „la păstrat”, prețurile în continuă scădere ale soluțiilor NAND Flash au adus SSD-urile inclusiv pe lista de cumpărături a companiilor specializate în servicii de stocare cloud.

Deși încă sunt considerabil mai scumpe din punct de vedere al prețului per GB, SSD-urile prezintă numeroase avantaje în fața clasicelor HDD-uri: ocupă mai puțin spațiu, consuma mult mai puțină energie și, foarte important chiar și pentru consumatorii de rând, au un tipar de uzură și defectare foarte ușor predictibil. Altfel spus, șansele de a pierde datele importante în urma unui defect survenit în mod complet aleatoriu sunt mult mai mici în cazul folosirii unui dispozitiv Solid State, decât cu un Hard Disk mecanic. Practic, atât timp cât uzura unui SSD nu este forțată peste limitele constructive clar definite în fișa tehnică, șansele defectării subite sunt destul de mici.

Pentru teoria de mai sus putem lua ca studiu de caz experiența celor de la Blackblaze, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii cloud din lume. Puse „în producție” începând cu trimestrul Q4-2018, SSD-urile au înlocuit treptat loturile de hard disk-uri defectate fie prematur, sau prin uzura rezultată din utilizare normală. Astfel, pe 31 decembrie 2021 în rack-urile Blackblaze se aflau deja peste 2200 de SSD-uri, folosite tocmai pentru sarcinile cele mai intensive, care au scos din uz clasicele HDD-uri. Vorbim despre sarcini de caching, fișiere temporare și jurnale generate de servere, caracterizate în primul rând prin numărul foarte mare de operațiuni de scriere-citire.

Deși formează o listă scurtă, SSD-urile incluse în tabelul de mai sus au fost exploatate în cele mai dificile condiții cu putință, rata de defectare enunțată la secțiunea AFR fiind probabil cu mult peste nivelul ce ar putea fi atins la exploatare în regim „retail”, pe un PC oarecare.

Astfel modelul CT250MX500SSD1 livrat de brandul Crucial oferă un rezultat catastrofal, însă doar dacă ne raportăm la cele aproximativ 5 unități folosite, două dintre acestea cedând probabil chiar din primul an de utilizare. Păstrând tradiția, Seagate obține 28.81% rată de defectare pentru SSD-urile din seria ZA2000CM10002, măsurată pe parcursul a trei ani. Cu rată de defectare de 7.63%, „premiantul” pe de locul trei este Micron, cu 7 SSD-uri defectate într-o perioadă de doi ani. Însă mai departe, clasamentul arată destul de promițător, doar unul dintre SSD-urile folosite depășind pragul de 1% rată de defectare.

Totuși, dacă restrângem orizontul de observație la un singur an, 2021, regăsim din nou discrepanțe foarte mari între diversele modele de SSD-uri, ceea ce nu face decât să arate cât de imatură este încă tehnologia acestora, mai ales la utilizare în regim intensiv.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult