Qualcomm aduce conectivitate 5G la viteză 10 Gigabiți pe sisteme laptop și dispozitive broadband

20.05.2021
Qualcomm aduce conectivitate 5G la viteză 10 Gigabiți pe sisteme laptop și dispozitive broadband

Qualcomm anunță prima soluție pentru acces la internet 5G cu viteză de 10GB, sub forma unei plăci de extensie cu interfață M.2, compatibilă cu laptopuri obișnuite.

Disponibilă și într-o versiune low-cost bazată pe modemul X62, noua soluție Qualcomm este una de tip plug-and-play, teoretic funcționând cu orice laptop sau PC desktop echipat cu interfață M.2. În practică însă, infrastructura de comunicații 5G capabilă să susțină viteze 5G de 10Gbps nu există încă.

Placa de extensie prezentată de Qualcomm suportă atât rețele 5G din domeniul de frecvențe sub-6GHz, cât și pe cele din spectrul mm Wave. Aparent, viteza de transfer anunțată se obține prin software, combinând canalele de comunicație disponibile. Evident că un astfel de rezultat ar fi posibil doar în condiții ideale, cu acoperire perfectă a semnalului într-o rețea de comunicații 5G care suportă toate benzile de comunicație folosite de modemul Qualcomm.

Teoretic, cu noua soluție 5G ai putea avea o conexiune wireless la internet pentru PC-ul tău, care ar eclipsa și cele mai rapide pachete de internet broadband. În practică, lipsa acoperirii 5G la un nivel satisfăcător și volumul limitat de trafic inclus în actualele pachete 5G fac improbabilă adoptarea soluțiilor 5G pentru acces la internet de bandă largă, în viitorul apropiat. Un alt impediment ar putea fi și consumul de energie, considerabil mai mare decât în cazul soluțiilor 4G LTE.

Designul de referință este disponibil deja companiilor, însă va dura ceva timp până când acest lucru se va traduce prin laptopuri și alte produse care oferă conectivitate 5G în mod nativ. Qualcomm speră ca primele soluții să fie gata până la sfârșitul anului 2021.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult