Qualcomm M-Series: răspunsul la procesoarele Apple Silicon întârzie până în 2023

17.11.2021
Qualcomm M-Series: răspunsul la procesoarele Apple Silicon întârzie până în 2023

Apple are un avans important pe piața de PC-uri echipate cu procesoare ARM, lansând primele modele în 2020 și oferind procesoare de performanță foarte înaltă pe noile sale laptop-uri în 2021. Qualcomm va încerca să ofere un răspuns la modelele M1 cu noi procesoare dedicate PC-urilor cu Windows, însă acest răspuns va întârzia încă vreo doi ani. Astfel, abia în 2023 vom vedea concret ce pregătește Qualcomm în domeniul procesoarelor pentru laptop-uri și PC-uri desktop.

Qualcomm va oferi procesoare ARM M-Series pentru PC-uri abia în 2023

CTO-ul Qualcomm, James Thompson, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe dedicate investitorilor companiei. Acesta a dezvăluit planurile de a dezvolta o nouă generație de procesoare pentru PC numită M-Series. Aceasta va beneficia de o arhitectură ARM la bază, un GPU Adreno proprietar și multe dintre componentele pe care le cunoaștem de pe procesoarele de smartphone-uri: procesor de imagine, co-procesor pentru senzori, cip de securitate, modem 5G și altele.

Este interesant însă faptul că procesoarele Qualcomm M-Series sunt dezvoltate de o nouă echipă din cadrul companiei. Este vorba despre echipa Nuvia, pe care Qualcomm a achiziționat-o de curând. Aceasta este o companie care a fost fondată de foști ingineri Apple, care au lucrat la realizarea procesoarelor din gama A de la Apple.

qualcomm m-series

Planurile pe termen lung ale Qualcomm este să ofere aceste procesoare pentru partenerii din piață, însă acestea nu vor fi limitate la tablete, laptop-uri și PC-uri desktop. Conform declarațiilor reprezentanților Qualcomm, aceste procesoare vor fi disponibile eventual și pe alte dispozitive mobile (probabil smartphone-uri?), pentru domeniul auto și pentru servere.

Primele modele vor ajunge la parteneri în 2022 pentru testare, iar lansarea primelor produse echipate cu procesoare Qualcomm M-Series este programată pentru 2023. Apple ar avea deja un avans de trei ani în 2023, în timp ce întregul său portofoliu de produse ar fi deja mutat pe ARM, conform planului de tranziție de doi ani.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult