Qualcomm pregăteşte o versiune ‘extreme’ a seriei de chipseturi Snapdragon, potrivită pentru PC-uri cu Windows 10

10.12.2018
Qualcomm pregăteşte o versiune 'extreme' a seriei de chipseturi Snapdragon, potrivită pentru PC-uri cu Windows 10

Qualcomm reafirmă interesul pentru platforma Windows 10 şi PC-uri compacte anunţând o versiune separată a familiei de chipseturi Snapdragon, proiectată pentru a livra performanţe optime din formatul unui laptop sau tabletă ultra-subţire.

Piesa de rezistenţă pentru noua serie de chipseturi Snapdragon 8cx este procesul de fabricaţie pe 7 nm, mult mai eficient în privinţa consumului de energie şi scalabil la frecvenţe de funcţionare mai mari. Încadrat la gama premium, noul chipset ar urma să fie disponibil în intervalul Q3/2019 şi promite să fie primul procesor ARM suficient de performat pentru folosirea cu PC-uri Windows 10 pentru uz general, cum ar fi laptopuri şi PC-uri pentru birou.

De ajutor va fi şi sprijinul acordat de Microsoft, compania anunţând recent că va asista dezvoltatorii de aplicaţii în portarea aplicaţiilor Windows 10 pentru a rula cod nativ ARM 64 bit, eliminând astfel penalizarea de performanţă indusă de folosirea soluţiilor de emulare x86.

Chipsetul Snapdragon 8cx va avea în compoziţie un GPU din seria Adreno 680 şi CPU bazat pe nucleul Kyro 495, ambele fiind semnificativ mai puternice decât ce întâlnim la soluţiile pentru smartphone. Potrivit Quacomm, putem aştepta performanţe duble faţă de chipseturile Snapdragon din generaţia anterioară şi cu 60% mai mari decât ale soluţiei Snapdragon 850 rezervată pentru modele smartphone din categoria flagship.

Pe lista dotărilor va intra şi un modem 4G LTE capabil să atingă viteze de 2 Gbps la sarcinile de download şi 316 Mbps la cele de upload.

Cap de afiş pe lista specificaţiilor va fi şi suportul pentru două ecrane 4K HDR şi redare video 4K HDR, cu până la 120 cadre pe secundă. Chipul va dispune de interfaţă PCI-E similară celei intâlnite la procesoare x86, prin care pot fi ataşate orice combinaţii de periferice USB 3.1 (Type C), plăci de extensie şi chiar dispozitive de stocare SSD cu interfaţă NVMe.

Lista dotărilor este completată cu tehnologia Qualcomm Quick Charge 4+, suport Bluetooth 5.0, procesorul audio Hexagon 685 DSP şi procesor pentru accelerarea funcţiilor AI.

Snapdragon 8cx (Compute Extreme), cel mai rapid chipset Snapdragon de până acum, va fi şi primul care primeşte certificare Windows 10 Enterprise, esenţială pentru adoptarea în sisteme de calcul destinate mediului business.

Potrivit Qualcomm, chip-ul Snapdragon 8cx va avea un nivel de performanţă comparabil unui procesor Intel Core i5 U-series, suficient pentru activităţi cum ar fi navigare web şi folosirea de aplicaţii specifice mediului office. Totodată, suportul pentru decodare video 4K HDR şi ecrane de rezoluţie înaltă îl recomandă şi pentru PC-ul de tip All-in-One sau tablete pentru divertisment.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult