Răcirea procesoarelor se va face cu metale lichide

21.07.2008
Răcirea procesoarelor se va face cu metale lichide

Utilizate în special în cadrul reactoarelor nucleare, pompele electromagnetice îşi vor face curând loc în carcasele calculatoarelor noastre. Compania Danamics a dezvoltat tehnologia de răcire a procesorului cu ajutorului unui cooler dotat cu o pompă electromagnetică de mici dimensiuni ce pune în mişcare, prin conducte, metalul lichid.

Chiar dacă nu arată la fel de spectaculos precum un sistem de răcire cu apă, cooler-ul Danamics LM10 va fi cu siguranţă apreciat de fanii trilogiei Terminator. În plus, răcitorul cu metal lichid oferă o mulţime de avantaje:

  • Metalul lichid absoarbe şi disipă căldura mult mai eficient decât aluminiul şi cuprul – are o rezistenţă termală foarte scăzută;
  • Nu produce zgomote şi vibraţii;
  • Se montează uşor;
  • Nu prezintă elemente mobile;
  • Pompa electromagnetică este optimizată pentru un consum de doar 1W, păstrând fluxul din conducte crescut.

Danamics LM10 va fi compatibil cu majoritatea sistemelor desktop şi chiar cu unele notebook-uri. Cred totuşi că va exista o versiune diferită pentru calculatoare portabile, având în vedere dimensiunile destul de mari ale acestui cooler. Compania daneză nu a anunţat încă preţul şi disponibilitatea răcitorului cu metal lichid, însă nu va mai dura mult până când vom afla cum a fost conceput T-1000.

Danamics LM10

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News