Rusia va putea cumpăra de la companii taiwaneze procesoare cu frecvență maximă de 25 MHz

02.06.2022
Rusia va putea cumpăra de la companii taiwaneze procesoare cu frecvență maximă de 25 MHz

Autoritățile din Taiwan au anunțat lista de echipamente high-tech pe care companiile sale nu mai au voie să le comercializeze către Rusia și Belarus. Se pare însă că embargoul asupra procesoarelor și microcontroller-elor nu este complet, însă cele două țări vor avea acces doar la cipuri de putere foarte mică, acestea fiind practic inutile pentru dezvoltarea de computere, smartphone-uri sau echipamente de mare precizie sau performanță înaltă în 2022.

Taiwan impune reguli stricte asupra exporturilor de tehnologie către Rusia

Conform Ministerului Economiei din Taiwan, produsele care nu pot fi vândute către companiile din Rusia și Belarus și nici către agențiile lor de stat, fac parte din categoriile între 3 și 9 ale Acordului de la Wassenaar. Acestea acoperă tot felul de dispozitive și componente electronice, de la computere și senzori, la lasere, echipament de navigație, motoare de avion și echipamente de telecomunicații.

Există câteva excepții, pentru produse care pot fi vândute totuși către Rusia. Anumite procesoare din generații foarte vechi, cu performanțe reduse. Astfel, dacă Rusia dorește să cumpere astfel de procesoare, acestea vor fi în specificațiile următoare: au o putere de procesare de maximum 5 GFLOPS, cu frecvență de 25 MHz sau mai mică, folosesc instrucțiuni pe 32 biți și oferă rată de transfer de maximum 2,5 MB/s. De asemenea, aceste cipuri nu pot avea mai mult de 144 pini și nici latență mai mică de 0,4ns.

Rusia a început să cumpere procesoare de origine chineză, însă acestea nu sunt produse în volume foarte mari pentru a acoperi cererea. De asemenea, producția din Rusia este limitată, tehnologiile disponibile în țară fiind foarte învechite. MCST, companie de procesoare de origine rusă încearcă să creeze alături de o altă companie autohtonă, Mikron, procesoare local. Anterior, MCST fabrica pe liniile de producție TSMC procesoare pe 16nm, însă cel mai avansat nod rusesc în fabricile Mikron este de 90nm.

În comparație, 90nm era procesul de fabricație al procesoarelor AMD Athlon 64 și Pentium 4, lansate pe piață în anul 2004. Procesoarele din prezent pentru computere și smartphone-uri sunt construite pe procese de fabricație moderne, de 4, 5, 7 sau 10nm, cu tranzistori mult mai mici și consum de energie redus. Dimensiunile reduse permit integrarea mai multor tranzistori într-un spațiu mai mic, lucru care asigură o performanță mai mare. Astfel, procesoarele rusești pe 90nm nu vor putea concura din punct de vedere al performanței cu soluțiile moderne.

sursa: Tom’s Hardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult