S-au împlinit 50 de ani de la prima videoconferință. Costurile apelurilor video erau uriașe pe atunci

30.06.2020
S-au împlinit 50 de ani de la prima videoconferință. Costurile apelurilor video erau uriașe pe atunci

Astăzi această modalitate de comunicare este foarte populară, deoarece este ușor de utilizat și ieftină, însă acum 50 de ani o videoconferință era un lux.

În 1964, operatorul telecom american AT&T prezenta Picturefone, un sistem de videoconferințe, la New York World’s Fair. Când a fost introdus pe piață serviciul, existau doar trei stații echipate cu Picturefone, în New York, Washington și Chicago, transmite Fast Company.

Cei care doreau să folosească sistemul plăteau 16 dolari pentru un apel de 3 minute. Nu e de mirare că tehnologia nu a prins la momentul respectiv, oricât de revoluționară era.

Foto: AT&T

Șase ani mai târziu, în 1970, AT&T lansa Picturephone II, care putea fi instalat de orice companie la propriul sediu. Primul oraș în care a fost oferit sistemul a fost Pittsburgh. Compania dorea să îl lanseze și în New York, dar acolo rețeaua sa nu era suficient de robustă pentru a suporta video.

Un sistem de videoconferință revoluționar, dar scump

Primul apel video oficial prin Picturephone II a fost realizat în Pittsburgh pe 30 iunie 1970, între primarul Pete Flaherty și președintele companiei Alcoa, John Harper. Cei doi se aflau la un bloc distanță unul de altul.

AT&T a filmat momentul, pe care îl puteți vedea mai jos.

Picturephone II avea o opțiune pentru zoom, permitea partajarea de documente, trecerea microfonului pe „mute” și un mod pentru intimitate prin care putea fi făcut ecranul negru.

Companiile care instalau serviciul plăteau un abonament lunar de 160 de dolari, care includea doar 30 de minute de apeluri video. Costul mare este motivul pentru care Picturephone II nu a fost prea popular. Numărul maxim de dispozitive active a fost de 453, în 1973.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult