Samsung anunță formatul de stocare UFS 4.0, mai rapid și mai eficient pentru viitoarele generații smartphone

04.05.2022
Samsung anunță formatul de stocare UFS 4.0, mai rapid și mai eficient pentru viitoarele generații smartphone

Rezervat mai întâi pentru telefoane Samsung din gama de top, precum Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4 și Galaxy S23, soluțiile de stocare bazate pe formatul UFS 4.0 aduc îmbunătățiri majore vitezelor de transfer și consumul de energie asociat, contribuind la creșterea autonomiei bateriei.

Samsung a anunțat cea mai nouă versiune a formatului de stocare dedicat pentru folosirea cu dispozitive mobile, Universal Flash Storage (UFS). Ajuns la versiunea 4.0, acesta va fi suportat cu chipseturile puse în fabricație începând cu trimestrul Q3-2022, debutând cel mai probabil pe telefoane din gama de top a producătorului sud-coreean.

Soluțiile de stocare UFS 4.0 au la bază cip-uri de memorie cu tehnologie V-Nand și vor putea atinge viteze de transfer de până la 4200MB/s la operațiile de citire a datelor, mult peste limita teoretică de 2800MB/s posibilă cu actuala implementare UFS 3.1. În termeni absoluți, vorbim de un spor de viteză de 46% față de formatul anterior. Un alt aspect de luat în considerare, limita superioară a capacității de stocare instalată este fixată la 1TB, suficient pentru majoritatea aplicațiilor mobile.

Având în vedere actuala criză de semiconductoare, ce pare că nu se mai termină, ar fi naiv să credem că soluțiile de stocare UFS 4.0 vor deveni larg răspândite în viitorul apropiat. În schimb, putem aștepta să le întâlnim în aplicații care chiar pot beneficia de vitezele promise, precum smartphone-uri Android de ultimă generație (și foarte scumpe), dispozitive AR / VR și în industria auto, echipând cele mai avansate sisteme de divertisment rezervate autoturismelor de lux.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, un chip de stocare UFS 4.0 va avea dimensiuni de 11mm x 13mm x 1mm, încăpând practic în carcasa oricărui smartphone, la un preț pe măsură.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult