Samsung Display livrează ecrane OLED de 90Hz și pentru sisteme laptop

Autor: Aurelian Mihai 24.01.2021
Samsung Display livrează ecrane OLED de 90Hz și pentru sisteme laptop

Laptopurile cu rată de refresh standard 60Hz vor fi de domeniul trecutului în curând, producătorul Samsung Display demarând producția de serie pentru o nouă generație de ecrane OLED, care folosesc în mod nativ rata de refresh la 90Hz.

Tehnologia OLED prezintă numeroase avantaje, comparativ celei LCD, începând cu unghiurile de vizibilitate net superioare, economie de energie, mult mai puțin efect de blur și colorit mult mai plăcut. Însă, până acum, tehnologia OLED a fost prea scumpă pentru consumatorii de rând, atât de mult încât doar laptopurile din gama high-end o puteau accesa, eventual, ca dotare opțională.

Anunțul făcut de Samsung Display, privind începerea producției de masă pentru primul ecran OLED de 90Hz destinat sistemelor laptop, ar putea face mult mai atractive dispozitivele pregătite pentru lansare începând cu a doua parte a acestui an.

Potrivit subsidiarei Samsung, ”panourile de afișare OLED pot satisface cel mai bine diversele nevoi ale consumatorilor, pentru laptopuri folosite în telemuncă, educație online, streaming video și jocuri”.

samsung oled

Samsung Display apreciază că utilizatorii de laptopuri se vor adapta rapid la noua trend și vor achiziționa portabile înzestrate cu ecrane OLED.

Vestea bună este că pentru a beneficia de imaginea mai fluidă permisă de rata de refresh la 90Hz nu este nevoie de o soluție performantă pentru accelerare grafică, activități precum derularea paginilor web și mutarea ferestrelor Windows expunând imediat avantajele unui ecran mai rapid. Nici gamerii nu vor fi afectați de trecerea la noul „standard”  de 90Hz, atât timp cât ecranul suportă una din implementările pentru refresh-rate adaptiv, jocurile rulând ca și până acum. În schimb, pentru a „vedea” avantajele unei imagini mai fluide, redată folosind 90 de cadre pe secundă și sincronizare cu rata de împrospătare nativă a ecranului, va fi nevoie de hardware ceva mai puternic.

Deși, părerile sunt împărțite, unii gameri spun că rata de refresh la 90Hz și timpul de răspuns foarte bun permis de tehnologia OLED (sub 1ms) contribuie la o experiență vizuală comparabilă sau mai bună decât folosirea unui ecran LCD de 120Hz. Probabil că vom avea ocazia să ne formăm propria părere, curând.