Samsung oferă cel mai încăpător dispozitiv SSD, cu 16 TB spaţiu de stocare într-un pachet cu format 2.5˝

Samsung oferă cel mai încăpător dispozitiv SSD, cu 16 TB spaţiu de stocare într-un pachet cu format 2.5˝

În timp ce hard disk-urile cu platane rotative disponibile pentru consumatorii de rând oferă în prezent capacităţi de până la 10 TB, dispozitivele de stocare Solid State bazate pe chip-uri de memorie NAND Flash încă sunt trase în jos de preţuri prohibitive, care pot atinge şi chiar depăşi nivelul unui PC complet echipat. Desigur, avansul tehnologic continuă şi în acest domeniu, după cum arată şi demonstraţia oferită de Samsung cu noile cip-uri de memorie V-NAND.

Puţin mai gros decât un hard disk cu format 2.5˝, noul SSD oferit de Samsung la un preţ estimativ de 5000 dolari foloseşte cele mai avansate memorii NAND Flash din oferta companiei sud-coreene, cu densitate de 256 Gbit.

Samsung PM1633a

Dacă până acum, memoriile Flash foloseau un mod de organizare bidimensional în care fiecare pachet fizic adăpostea o singură pastilă de siliciu, trecerea la tehnologie 3D V-NAND a permis gruparea mai multor straturi de memorie Flash în spaţiul aceluiaşi pachet fizic, capacitatea de stocare crescând astfel direct proporţional cu numărul de straturi.

Momentan, prea costisitor pentru cumpărători de rând, noul SSD a fost demonstrat de Samsung într-o configuraţie cu 48 unităţi, instalate într-un sistem de tip server. Comparat unui SSD obişnuit pentru acasă, capabil să acomodeze aproximativ 90.000 operaţii I/O pe secundă, serverul demonstrat de Samsung atinge până la 2.000.000 operaţii I/O pe secundă, suficient pentru aproape orice scenariu de utilizare.

Între timp, cei interesaţi să renunţe definitiv la hard disk au la dispoziţie şi soluţii mai puţin fanteziste, cum ar fi un SSD de 2 TB oferit tot de Samsung la preţul de 1000 dolari. La acelaşi preţ putem obţine însă şi un hard disk de 10 TB, mai puţin elegant şi mai lent, dar ideal pentru depozitarea unor volume foarte mari de fişiere.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult