Seagate oferă un hard disk de 8TB la preţ de 250 euro

Seagate oferă un hard disk de 8TB la preţ de 250 euro

Bazat pe tehnologia shingled magnetic recording (SMR), noul hard disk Seagate ST8000AS0002 oferă cel mai bun raport preţ/GB dintre toate soluţiile de pe piaţă, consum redus de energie şi beneficiază de 3 ani garanţie.

Disponibil deja în oferta unor magazine europene la preţul de aproximativ 250 euro, modelul cu o capacitate de 8TB se poate lăuda cu un cost de numai 3 cenţi per GB, mai bun decât al oricărui alt hard disk de pe piaţă şi incomparabil mai mic decât ce poate oferi actuala generaţie de dispozitive Solid State. Încadrate de Seagate la categoria Archive HDD, noile dispozitive de stocare vin însă cu performanţe diminuate în ce priveşte vitezele de transfer care pot fi obţinute la operaţiile de scriere/citire a datelor. Acest fapt nu constituie neapărat o problemă dacă folosim HDD-ul pentru scopul recomandat, de arhivare şi depozitare a datelor pe termen lung, alegând în schimb un SSD performant pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate.

Seagate oferă un hard disk de 8TB la preţ de 250 euro

Disponibile în variante cu 8TB , 6TB şi 5TB spaţiu de stocare, noile hard disk-uri folosesc până la 6 platane în cazul modelului de 8TB, funcţionând la viteza de 5900RPM. Optimizate cu ajutorul a 128MB memorie buffer, vitezele de transfer ating o medie de 150MB/s la operaţiile de scriere şi citire (maxim 190MB/s).

Folosirea tehnologiei SMR (shingled magnetic recording) a permis în cazul de faţă creşterea densităţii de stocare la 1.33TB per platan, faţă de aproximativ 1TB cât era posibil cu tehnologia PMR (perpendicular magnetic recording) folosită anterior. Printre beneficii putem enumera ameliorarea semnificativă a costurilor de producţie, a consumului de energie, vibraţiile şi temperaturile de funcţionare. Din păcate cel puţin în implementarea actuală folosirea tehnologiei SMR impune o mică penalizare a performanţelor comparat cu generaţia anterioară de hard disk-uri, contrabalansată însă cu spaţiu de stocare mai mult şi mai ieftin. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult